21 september 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Det behöver inte vara speciellt svårt eller jobbigt att spara pengar när det kommer till energiförbrukning i hemmet. Du kan faktiskt med ganska enkla medel minska din elkostnad och därigenom även din miljöpåverkan, utan att det behöver innebära en stor förändring i din vardag. Här kommer åtta tips på enkla åtgärder som kan ge stor effekt!  

1. Sänk temperaturen

Uppvärmningen står för en stor del av hushållets energiförbrukning. Om du sänker temperaturen med en ynka grad så kan du minska uppvärmningskostnaden med hela 5 procent. Du kan sänka värmen ytterligare i de rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.  

2. Spara pengar på semestern

När du reser bort behöver du inte ha speciellt varmt hemma. Sänk temperaturen inne till cirka 15 °C och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det. Med rätt utrustning kan du enkelt sköta allt med en app eller en knapp. Om du kopplar in en central temperaturstyrning så kan du skänka temperaturen i flera rum samtidigt. Supersmidigt!  

3. Tvätta kallare

Visste du att graderna på tvättrådslappar endast avser maxvärdet? Med dagens moderna maskiner blir smutstvätt ofta rent redan i 30 °C, såvida du inte har särskilt tuffa fläckar (testa då gnida lite tvättmedel eller fläckborttagning på innan tvätt). Så om det går, undvik temperaturer högre än 40 °C, du sparar energi och förlänger dessutom plaggens livslängd.  

4. Isolera mera

Vintern är inte här riktigt än, men det kan ändå vara läge att tilläggsisolera runt fönster och på vinden redan nu för att täppa igen energislukande läckor. Man brukar säga att man tjänar ihop vad det kostar att tilläggsisolera inom loppet av 3-5 vintersäsonger, i och med de minskade energiutgifterna. Det viktigaste är att täta runt fönstren, där försvinner den allra största delen av värmen från ett hus.  

5. Vädra snabbt!

Behöver du vädra och få in ny frisk luft hemma? Vädra i så fall snabbt och rejält med korsdrag i 5–10 minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan.  

6. Byt ut glödlamporna

Glödlampor drar onödigt mycket energi, och belysning står för mer än en femtedel av hushållets elförbrukning. De gamla glödlamporna är dessutom extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten blir värme. Så byt ut till mer effektiv och bättre belysning, som LED-lampor eller lågenergilampor. De är fem gånger mer effektiva och håller tio gånger så länge som en gammal glödlampa.  

7. Skippa badet. Börja duscha

Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. Att fylla upp ett varmt bad kräver lika mycket energi som att cykla runt Vättern. Så ta en dusch istället! Om du duschar 5 minuter om dagen istället för 15 minuter, så kan du minska din årliga elkonsumtion med cirka 700 kWh.  

8. Ta hjälp!

Anlita alltid professionella tekniker med helhetssyn när du ska installera din fjärrvärmeanläggning. Var inte heller rädd för att ingå ett serviceavtal med kontinuerlig service vartannat år. För dig innebär det framförallt högre driftsäkerhet och en mer energieffektiv uppvärmning av huset. Så se det inte som en onödig kostnad, för det sparar faktiskt pengar åt dig!  

{{posts.CurrentItem.Author}}