03 december 2021
Med nya Framtidsavtalet satsar Öresundskraft på hållbarhet på flera plan. Miljömässigt genom att investera i lokal förnybar el från solpaneler. Socialt genom att avkastningen går till att stötta regionens barn och unga genom två lokala ideella föreningar. ”Det här är värt hur mycket som helst för många”, säger Helena Rydberg på Nätverket Prosit som får del av satsningen.
Öresundskraft lanserade nyligen Framtidsavtalet. Det är ett nytt elavtal som bygger på tanken att alla som tecknar det tillsammans gör något konkret för hållbarhet på flera plan. Dels investeras öronmärkta pengar från avtalskunderna i lokalt producerad förnybar el i Solar parks solcellspark i Helsingborg. Och dels, ur ett socialt perspektiv, går den framtida avkastningen från solpanelerna oavkortat till stötta insatser för barn och unga i regionen.
I praktiken får två föreningar dela på vinsten från solcellsinvesteringen, och till och med bättre än så: Öresundskraft garanterar att bidraget blir 17 000 kronor årligen även om avkastningen från Solar Park skulle bli mindre.
– För de familjer vi jobbar med betyder hundralappar jättemycket, det här är värt hur mycket som helst för många, säger Helena Rydberg som är ordförande i Nätverket Prosit, en av de båda föreningar som stöttas genom Framtidsavtalet.
Helena Rydberg är ordförande för nätverket Prosit, ett nätverk som hjälper barn och unga i utsatta situationer.
Nätverket Prosit hjälper barn och unga i utsatta situationer genom att koppla samman dem med personer som kan och vill hjälpa, antingen ekonomiskt eller genom att skänka saker. Förfrågan om hjälp kommer från någon av de förmedlare som finns i nätverket, som i sitt yrke kommer i kontakt med utsatta unga och deras familjer. Det kan gälla allt från hjälp med hyran, möbler, blöjor eller barnmat till unga som saknar vinter- eller idrottskläder. Det kan också gälla en aktivitet av något slag.
– Vi får in en förfrågan, ett barn som behöver en cykel för att ta sig till skolan eller en tonåring vars mobiltelefon gått sönder. Vi lägger vi ut ärendet på vår Facebook-sida. På några timmar har vi nån säger ”jag har en cykel ” eller ”jag har en mobiltelefon”.
Tanken är inte att samla in skänkta saker eller pengar ”på hög”. Men Helena Rydberg berättar att några företag skänker pengar som Prosit får förtroendet att förvalta. De används när hjälpbehovet rör en specifik sak som behöver köpas in eller en aktivitet som ska betalas.
– Men vi vill ändå hålla fast vid att givaren är delaktig. Vi återkopplar alltid till den som har skänkt, så att man får veta att varje krona man sätter in går till något konkret, säger Helena Rydberg.
Pengarna från Framtidsavtalet kan hjälpa föreningen att hjälpa fler, menar hon.
– Vi kan lösa vissa förfrågningar, exempelvis en familj som behöver pengar till hyran, med hjälp av de här pengarna utan att lägga ut en förfrågan, och ta något annat till nätverket istället. På så sätt kan vi få ut ett ärende till.
Den andra föreningen som får stöd genom Framtidsavtalet är Drivkraft Helsingborg, som dels driver läxhjälp och dels mentorsprogram för ungdomar i högstadiet. Drivkrafts läxhjälpare finns på plats på fem Helsingborgsskolor varje vecka efter skoltid för de elever som vill ha hjälp.
– Vi gör det som föräldrarna kanske förväntas göra, men som många inte får hemma. Det kan vara att man har föräldrar som inte kan svenska språket eller att man har föräldrar som inte är närvarande, berättar Anna Schéef, verksamhetsansvarig på Drivkraft Helsingborg.
I mentorsprogrammet matchar föreningen ungdomen med en mentor utifrån behovet.
Anna Schéef är verksamhetsansvarig för Drivkraft Helsingborg, som hjälper ungdomar med både mentorskap och läxhjälp.
–Det handlar om en vuxen vän, en bra förebild helt enkelt, som de träffar på sin fritid. Det kan handla om någon att plugga tillsammans med, att eleven inte bott så länge i Sverige och behöver hjälp med att komma in i samhället eller helt enkelt är ensam och saknar socialt sammanhang utanför skolan.
Mentorerna ställer upp ideellt och vem som helst kan anmäla sitt intresse. Drivkraft intervjuar och utbildar alla. Många mentorer har kommit via sin arbetsgivare, som likt Öresundskraft erbjudit dem att ställa upp delvis på arbetstid.
– Vi har ett samarbete med Öresundskraft som erbjuder sina medarbetare att gå ut ideellt 17 timmar per år. Då kan de engagera sig hos oss, vilket också en del har gjort. Verksamheten finansieras genom bidrag både från näringslivet och det offentliga, men också olika stiftelser och fonder.
– Pengarna går dels till våra utbildningar, dels till våra ungdomar i mentorskapsprogrammet. Vi gör aktiviteter med dem varje månad där de provar på olika saker tillsammans med sin mentor.
Vad betyder de här pengarna för er?
– Att vi kan ge ännu fler ungdomar en möjlighet att ta del av mentorskapet och växa som individer.
Fakta om Nätverket Prosit
Fakta om Drivkraft Helsingborg
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00