26 november 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Smarta fastigheter som gör det enklare för människor att bo, arbeta och leva. Den digitala utvecklingen påverkar och utvecklar samhällets alla nivåer och aktörer, inte minst fastighetsbranschen. 14 november gick PropTech Öresund av stapeln på Studio H55 i Helsingborg. Eventet anordnades av Öresundskraft och Fastighetsägarna Syd. 4 digitala experter föreläste om hur fastighetsägare kan använda digitala möjligheter till att förbättra, optimera och effektivisera sina fastigheter.

 

PropTech står för property technology. PropTech handlar om hur fastighetsägare kan utnyttja digitala tjänster för att skapa mervärde till sina hyregäster och sin affär på olika sätt. Det kan handla om digitala anslagstavlor som förmedlar information till hyresgästerna enkelt och snabbt. Eller så kan man göra som Wallenstam och deras drive-tjänst där hyresgästerna kan få tillgång till hyrbilar genom digitala bokningar. Uthyrning, fastighetsförvaltning, visualisering, drift och underhåll samt dokumenthantering är några av de områden som håller på att digitaliseras för fullt. Men det finns ett större och bredare perspektiv med property technology också. Digitala tjänster och PropTech handlar även om hur teknik möjliggör för sånt som energioptimering och smartare resursanvändning. I förlängningen handlar det om hållbara städer och hur vi ska kunna leva och bo på ett hållbarare sätt. Möjligheterna är oändliga!  

Ambitionen med eventet var att erbjuda en inspirerande förmiddag med värdefulla insikter i hur digitalisering kan skapa möjligheter för fastighetsägare. Vi ville dessutom skapa ett nätverk och en plattform för dialog och gemensam utveckling mot en hållbarare stad. Vår eminenta VD, Anders Östlund, inledde eventet. Christoffer Börjesson, CDO på Fastighetsägarna, pratade om Fastighetsägarnas utmaningar och möjligheter med digitaliseringen. Bo Lindberg, affärsområdeschef hos oss på kommunikationslösningar, pratade om digitaliseringsresan i praktiken och Micco Grönholm, Head of Future Helsingborgs Stad, avslutade första passet med att berätta om hur staden kan vara innovationsplattform. Därefter presenterade ett antal regionala proptech-bolag sina verksamheter och hur de skapar värde för fastighetsägare. Intresset för proptech är stort och ett sjuttiotal intresserade fastighetsägare befann sig på plats. Så här sa ett par deltagare:  

”Mycket intressant och inspirerande!”

”Intressant, bra genomfört i stort. Jag kommer definitivt nästa år.”  

Förmiddagen bjöd på många insikter. Men framförallt: "Oj vad fort allting går nu!" Teknikutvecklingen går verkligen i en rasande fart och sånt man trodde var Sci-Fi är redan gårdagens sanning. Hyresgästernas behov och förväntningar förändras i lika snabb takt som tekniken och det gäller att hålla sig up-to-date för att behålla konkurrenskraft.  

{{posts.CurrentItem.Author}}