06 juli 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Vi arbetar och studerar, får vård och roar oss. Pandemin har gjort en snabb och stabil uppkoppling hemma viktigare än någonsin. På Öresundskrafts stadsnät sattes tidigt extraordinära insatser in – för att säkerställa driften och bevaka så att kapaciteten räcker till trots rekord i användandet.

En stor del av samhället hålls just nu igång från våra hemarbetsplatser. Många elever studerar också hemifrån. Och när vi roar oss eller umgås med vänner så sker det ofta digitalt på grund av coronapandemin.

Niklas Pettersson, teknisk chef Öresundskraft stadsnät

– Du är uppkopplad med jobbet på dagen och privat på kvällen. Vi bevakar nyttjandet av kapaciteten hela tiden och ser att under corona så har trafiken i Öresundskrafts stadsnät ökat på dagarna med nya rekord. Men den största trafiken är fortfarande på kvällar och helger, även om det har blivit mer jämnt över dygnet nu, säger Niklas Pettersson, teknisk chef på Öresundskrafts stadsnät, som byter namn till Pingday.

Personalen delades upp

Han jämför vikten av en stabil och bra uppkoppling med ett välfungerande vägnät.

– En fungerande digital infratruktur är lika viktig. Det är där du har allt, tv, telefoni, internet och du är väldigt beroende av en stabil uppkoppling både privat och för att kunna sköta ditt jobb, säger Niklas Pettersson.

När coronapandemin var ett faktum tidigt i våras agerade Öresundskraft därför snabbt för att säkra driften, oavsett vad som skulle hända.

– Väldigt tidigt insåg vi att det här inte var en vanligt influensa, och då satte vi in olika åtgärder med en gång. För att säkerställa att nätet hålls igång delade vi bland annat upp vår personal i olika grupper på olika platser, så att de aldrig träffas och kan smitta varandra. Skulle alla bli sjuka samtidigt så vore det ett jätteproblem eftersom vi måste kunna utföra vissa saker på plats, säger Niklas Pettersson.

En annan viktig sak var att säkra leveranserna och fylla på i förråden.

– Vi måste kunna bygga ut och laga utrustning. Leverantörsproblem drabbar hela världen och det kan ta flera månader att få fram utrustningen. Så vi säkrade våra leveranser och köpte på oss ett extra lager.

Toppar och dalar

I början av pandemin var det en hel del kunder som ökade sin bandbredd för att de såg ett ökat behov, bland annat när flera familjemedlemmar behövde delta i videomöten hemifrån. Och stadsnätet fortsätter att växa hela tiden, men det är inget problem utan något som Öresundskraft är väl förberedda på att leverera.

– Vi mäter kapaciteten kontinuerligt för att hålla koll. Teoretiskt kan det slå i taket, men det har vi inte ens varit i närheten av. Det finns massor av kapacitet och möjligheter att uppgradera med mer bandbredd, säger Niklas Pettersson.

Mätningarna har visat både toppar och nya rekord men det är inget som Öresundskraft, numera Pingday, lämnar ut detaljer kring.

– Säkerheten är väldigt viktig, så vi pratar inte om det eller om vilken typ av utrustning vi har och hur vi bygger ut våra nät, säger Niklas Pettersson.

– Men generellt så kan vi se toppar bland annat när det har kommit en uppgradering av mjukvaran till Iphone, eller då det är dop i kungahuset och många använder streamade tjänster samtidigt.

Och åtminstone en gång om året syns den raka motsatsen i internettrafiken.

– Vi pratar om Kalle Anka-effekten klockan 15 på julafton. Då samlar man familjen framför tv:n och vi kan se att trafiken dippar. Den traditionen lever fortfarande.

Fakta

Nu heter vi Pingday

• Öresundskrafts Stadsnät med fibernät, Stadshubb för IoT blir i januari 2021 ett helägt dotterbolag till Öresundskraft AB och Helsingborgs stad.

• Som eget bolag har Pingday bättre förutsättningar att anpassa verksamheten fullt ut för kommunikationslösningar och fortsätta ta en drivande roll i Helsingborgs digitaliseringsresa. Målet är att bli Europas bästa stadsnät, med hjärtat i Helsingborg.

• Det öppna stadsnätet har byggts ut till 49000 hushåll som har tillgång till ett stort utbud av bredbandstjänster.

Varför namnet Pingday?

Pingday, kommer från orden ping och day. Ett ping är det meddelande som skickas i näten för att kontrollera att tekniken fungerar och vidare används verbet pinga när man uppmärksammar en person online – en koppling till kommunikation både tekniskt och mellan människor. Pinga gör vi varje dag, näten måste funka varje dag. #pingday betyder vidare en bra dag och det är det vi på Pingday önskar ihop med kunder, partners och kolleger.

 
{{posts.CurrentItem.Author}}