26 juni 2025 är vi på plats i arenan Hållbar Energi 2030, mötesplatsen för olika pionjärer inom cirkulär ekonomi, energi, CCS och hållbar resurshantering. Bakom arenan står Kraftringen, Sysav och Öresundskraft.
26 juni 2025 är vi på plats i arenan Hållbar Energi 2030, mötesplatsen för olika pionjärer inom cirkulär ekonomi, energi, CCS och hållbar resurshantering. Bakom arenan står Kraftringen, Sysav och Öresundskraft.
Plats: S:ta Katarinagatan 6, "Arena energi (Klosterlängan)"
Digitalt: Klicka här för att komma till livesändningen ifrån Almedalen!
Europa står inför några av de högsta elpriserna, och nu mer än någonsin behövs lösningar inom hållbar energi, resurshantering och energieffektivisering. För att nå de globala målen 2030 krävs mod, beslutsamhet och innovation. Detta var våra olika programpunkter i Almedalen torsdagen den 26 juni 2025.
💬 08:00 - 08:45 | Robust el eller rysk roulette - har Sverige energiberedskap för krisen?
Läs mer här!
💬 09:00 - 09:45 | El för södra Sverige - vad har hänt, vad saknas och vad väntar vi på?
Läs mer här!
💬 10:00 - 10:45 | Framtidens energisystem - hur driver fjärrvärme hållbar tllväxt?
Läs mer här!
💬 11:00 - 11:45 | Koldioxidinfångning – klimatmålen kräver att projekt blir verklighet, hur bygger vi en industri?
Läs mer här!
Hur rustat är vårt elsystem om krisen slår till? Klarar vi ö-drift, dödnätsstart och prioritering av samhällsviktiga funktioner – eller spelar vi med marginalerna?
Energiföretagen Syd och fem energiföretag bjuder in till ett skarpt samtal om hur det svenska energisystemet står sig idag, vilka förmågor som krävs inför framtiden och vad som måste till för att elen ska vara trygg även i ett nytt säkerhetsläge. Med i panelen finns representanter från bransch, myndigheter och politik.
Johanna Laakso, Moderator
Maja Lundbäck, statssekreterare, Näringslivsdepartementet
Gustav Ebenå, avdelningschef, Energimyndigheten
Malin Dahlroth, vd, Sysav
Stefan Håkansson, vd, Öresundkraft
Marie Klingmann, projektchef, Kraftringen
Mikael Nilsson, kraftverkschef, Uniper
Anneli Hultén, landshövding och chef, Länsstyrelsen Skåne
Hanna Gunnarsson, Riksdagsledamot, Försvarsutskottet, V
Evenemangstyp: Samtal
Evenemangs-ID: 2452
Språk: Svenska
Förtäring: Ja
Kontaktperson: Hannes Borg, Arena energi, arenaenergi@energiforetagen.se
Anders Karmehed, Regionchef syd, Energiföretagen Sverige, anders.karmehed@energiforetagen.se
Södra Sverige har Europas sämst balanserade elområde, och att vänta kostar mer än att agera. Näringsliv, samhälle och politik kraftsamlar för att lösa kapacitetsbristen – men vad har uppnåtts?
Under seminariet går vi igenom framstegen, hör politikens syn och diskuterar vad som krävs för rätt el på rätt plats i rätt tid. Bakgrund: Sydsverige är Europas sämst balanserade elområde. Vi kommer att behöva göra investeringar i ny produktion och nät redan idag för att återställa en bättre balans och förutsättningar för samhällets utveckling. Elektrifieringen och energiomställningen sker dessutom inte bara i norr. Det kostar att investera, men det kostar ännu mera att låta bli. Därför har vi på regional nivå satt fart på samverkan mellan många aktörer och får saker att hända, men vi behöver stöttning för att komma i gång och vidare i arbetet.
Anna Jähnke, Regionråd , Region Skåne, M
Anneli Hulthén, landshövding, Länsstyrelsen Skåne
Maja Lundbäck, statssekreterare , Klimat och Näringslivsdepartementet
Per Eckermark, generaldirektör, Svenska Kraftnät
Martin Höhler, vd, E.ON Energidistribution AB
Stefan Håkansson, vd, Öresundkraft
Sezgin Kadir, vd, Kraftringen
Louise Eklund, näringspolitisk talesperson, riksdagen, L
Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande, Lunds kommun, S
Mats Lewan, moderator
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 864
Språk: Svenska
Förtäring: Nej
Kontaktperson: Hannes Borg, Energiföretagen/Arena energi
Ann Nerlund, Sysav / Hållbar Energi 2030
Webbplats: https://arenaenergi.se
Hur möjliggör återvunnen värme från industrier och datahallar hållbar tillväxt? Hur kan kraftvärme bana väg för ett mer effektivt energisystem? Och varför är storskalig energisamverkan avgörande för både näringslivets konkurrenskraft och Sveriges energiberedskap?
Kraftvärmen är ryggraden i energisystemet och möjliggör för cirkulär resurseffektivitet. Genom långsiktiga investeringar i säkrar energibolagen el- och värmeförsörjningen i kritiska samhällssektorer som svensk livsmedelsproduktion och i industriella processer. Men hur säkerställer vi att framtidens energilösningar integreras rätt i stadsplaneringen? Vilka strategiska infrastrukturbeslut krävs för att möta industrins behov och samtidigt minska klimatavtrycket? Hur möjliggör politiken för ett smart energisystem där återvunnen värme tas tillvara och den eftertraktade elen används för kritiska samhällsprocesser? I det här seminariet lyfts konkreta skånska satsningar på ny modern kraftvärme, win-win-samarbeten med industrin och innovativa lösningar som koldioxidinfångning. Ta del av hur tre regionala energibolag arbetar tillsammans för att skapa ett robust, smart och hållbart energisystem – en energisamverkansmodell för resten av Sverige.
Stefan Håkansson, vd, Öresundkraft
Sezgin Kadir, vd, Kraftringen
Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, Sveriges riksdag, C
Anneli Hulthén, landshövding, Länsstyrelsen Skåne
Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs
Maria Westrin, enhetschef , Energimyndigheten
Marie Klingmann, moderator
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 929
Språk: Svenska
Förtäring: Ja
Kontaktperson: Hannes Borg, Energiföretagen/Arena energi
Ann Nerlund, Sysav / Hållbar Energi 2030
Webbplats: https://arenaenergi.se
Carbon Capture, Utilization, and Storage (CCUS) är en avgörande pusselbit i klimatomställningen, men för att skapa förändring räcker det inte med enstaka anläggningar – vi behöver en industri. Hur ser vi till att fler projekt realiseras och en fungerande infrastruktur byggs upp?
CCUS är en nyckelkomponent för att nå klimatmålen, men för att realisera dess fulla potential måste vi gå från enskilda projekt till en storskalig industri. Hur säkerställer vi att fler kan ta del av stödsystemen och omvandla planer till investeringar? Vilken roll ska offentliga och privata aktörer spela i att dela på risker och möjliggöra skalning? Och hur bygger vi den nödvändiga infrastrukturen för transport och lagring av infångad koldioxid? Välkommen till en diskussion om hur vi går från projekt till verklighet – och lägger grunden för en svensk och europeisk industri för koldioxidinfångning.
Malin Dahlroth, vd, Sysav
Stefan Håkansson, vd, Öresundskraft
Johan Mörnstam, vd, E.ON
Fredrik Ekström, vd, Nasdaq
Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs
Carl Mikael Strauss, chef enheten Näringsliv, Energimyndigheten
Jan Wifstrand, Moderator
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 934
Språk: Svenska
Förtäring: Ja
Kontaktperson: Hannes Borg, Energiföretagen/Arena energi
Ann Nerlund, Sysav / Hållbar Energi 2030
Webbplats: https://arenaenergi.se
Tillsammans kan vi nå de lokala, nationella och globala klimatmålen. Här är vi som vi var med från Öresundskraft under Almedalsveckan, för att diskutera samarbeten och energiomställning.
"Klimatutmaningarna kräver att vi tänker nytt – och gör det tillsammans. På Almedalen lyfter vi konkreta lösningar som koldioxidinfångning (CCS), Skånes Effektkommission och fjärrvärmens avgörande roll för ett hållbart samhälle. Jag pratar gärna vidare om hur vi samarbetar för att nå våra klimatmål – och hur vi kan snabba på omställningen."
"Jag deltar gärna i samtal om energismarta fastigheter som gynnar både kund och klimat och hur vi kan integrera nya teknologier och affärsmodeller för att möta de ökande kraven på energi. Tillsammans kan vi forma framtidens energimarknad!"
"Med mig kan du prata om hur vi bygger framtidens robusta energiinfrastruktur – och varför elnätskapacitet är en nyckel till hela den gröna omställningen."
"Klimatutmaningarna vi står inför är enorma och tiden är knapp. Vi måsta arbeta tillsammans och vi måste hitta lösningar som inte bara fokuserar på klimatet, utan också social hållbarhet. Jag tror på kraften i samhällsengagemang – att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom att stödja våra lokalsamhällen, organisationer och föreningar. Jag ser fram emot samtal om samhällsengagemang, varumärkesstrategier och social hållbarhet."
"Genom innovativa IT-lösningar som AI strävar vi efter att effektivisera verksamheten för att möta framtidens behov. Jag deltar gärna i samtal om digitaliseringens roll i hållbarhetsarbetet, IT-innovation och kompetensutveckling. Vi visar vägen mot en hållbar framtid med digitala lösningar och är fast beslutna att skapa en mer hållbar framtid."
"Helsingborg ska vara klimatneutralt till 2030, och vår satsning på koldioxidavskiljning (CCS) är avgörande för att nå dit. Målet kan verka avlägset, men det är bara runt hörnet. Vi har inte råd att vänta! Jag ser fram emot att delta i samtal om att leda för förändring och hur vi kan ta viktiga steg mot en fossilfri framtid. Tillsammans gör vi skillnad för kommande generationer."
"Det finns höga ambitioner för att skapa ett fossilfritt energisystem, där vätgas blir en viktig möjliggörare. Vätgas kan lagras för att skapa effektreserver vid hög belastning och ersätta fossil naturgas i industrin. Vi vill gå före och få energibolag, industri, myndigheter och politik att kroka arm i den här frågan. Jag pratar gärna om vätgas och dess potential i framtidens energisystem."
"Med mig kan du diskutera hur vi attraherar, utvecklar och behåller den kompetens som behövs för att energiomställningen faktiskt ska bli av."