Högt elpris desktop
Högt elpris mobil

Oj, vad elpriset är högt just nu! Vad händer?

Kanske har du märkt att elpriset är högre just nu och kanske funderar du på varför det är så? Är det kanske någon girig typ på Öresundskraft som sitter och höjer priserna för att det ska bli mer klirr i kassan?

Nej, så är det självklart absolut inte. Öresundskraft ägs av människorna i Helsingborgs stad och vi tycker att det är tråkigt när våra kunder blir påverkade! Men vi kan tyvärr inte kan styra priserna på elmarknaden och därför vill vi nu istället försöka förklara vad det är som gör att elpriserna går upp och ner. 

Den korta förklaringen till att det är högre elpriser just nu är att:

  1. Det är en relativt hög efterfrågan på el i vårt elområde (SE4) och eftersom det finns en begränsad tillgång till elproduktion och överföringskapacitet från andra elområden har elpriserna ökat.

  2. Södra Sverige har kabelförbindelser med flera grannländer, som oftast har högre elpriser. När inmatningen norrifrån (från elområde 3) inte räcker till för att ”mätta” dessa kablar (och eget elbehov såklart), så får vi också ta del av dessa högre, man kan säga nord-kontinentala, elpriser.

  3. Kärnkraftsreaktorer i elområde 3 är ur drift på grund av underhåll eller fel som tar tid att åtgärda och därför produceras inte lika mycket el som normalt vid den här tidpunkten på året.

  4. Det har blåst ovanligt lite i Skåne och Danmark vilket lett till att det tidvis varit låg vindkraftsproduktion i vårt elområde. Vårt elpris blir därmed högre eftersom el från vindkraft är billigare för oss än annan elproduktion.
     
  5. Baspriset för el i Norden, det så kallade System-priset, är också högt just nu. Den kyliga vintern och efterföljande relativt torra vädret har lett till mindre vatten i norska och svenska vattenmagasin.

Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå indikerar prisprognoserna att elpriserna på kort sikt sjunker något för att sedan stanna på den nivån under resterande del av sommaren. Du kan läsa mer om det här!

Vill du ta del av en längre förklaring och lite härlig elmännbildning kan du klicka här! 

Tips på hur du kan påverka din elkostnad   

I vår app delar vi med oss av bra tips på hur du kan minska din elanvändning. Tänk till exempel på att stänga av apparater som drar mycket el och använd dem bara dem när de verkligen behövs. Hos energirådgivarna kan du få fler tips och råd om hur du kan minska din el- och energianvändning: 
https://www.ekrs.se/helsingborg  

Bor du i villa? Då kan en solcellsanläggning vara en bra investering där du producerar egen förnyelsebara fin-el så fort solen lyser. På vår webb kan du lära dig mer om sol-el och även räkna på hur det skulle funka på ditt tak 
https://oresundskraft.se/solceller/Villa/index.html.

Har du några frågor eller funderingar?

Då är du självklart alltid välkommen att kontakta oss!

Öresundskraft Marknad AB