Julpris3
Julpris2

Kyligare temperaturer innebär högre faktura

Kyligare och kallare väder innebär inte bara raggsockor och långkalsonger, utan också högre fakturor. Väder, vind och efterfrågan påverkar nämligen priset på din uppvärmningsform under vintersäsongen. Hur då?  

Fjärrvärme 

Öresundskrafts prismodell på fjärrvärme är säsongsanpassad. Det betyder att vi har tre säsongspriser: sommar, vår/höst och vinter. Priset på fjärrvärme blir högre under kallare årstider. Varför då? Jo, en säsongsanpassad prismodell uppmuntrar till energieffektisering även under årets kallare månader. 

Eftersom du och många av våra kunder skruvar upp värmen när det blir kyligare måste vi elda betydligt mer och då går så klart våra produktionskostnader upp. Ibland kanske vi också måste köpa in mer och dyrare bränsle för att kunna värma regionens villor och fastigheter. 

KLICKA HÄR OCH TA REDA PÅ DITT FJÄRRVÄRMEPRIS

Gas 

Kostnaden för dig som värmer upp huset med gas går upp under vintern. Till skillnad från fjärrvärmen är denna kostnadshöjningen endast kopplad till förbrukning och inte en prishöjning. Det vill säga, ju mer gas du förbrukar för att värma upp villan, desto högre blir fakturan. 

Glöm inte lämna in din gasmätarställning vid varje månadsslut! Vid utebliven redovisning gör vi en beräkning på årsförbrukningen vilket kanske inte motsvarar din faktiska förbrukning. Till exempel kan du ha betalt för lite under året och behöver skjuta till ännu en kostnad. Så var noga med att rapportera in mätarställningen varje månad för att undvika överraskningar.  

KLICKA HÄR OCH LÄMNA DIN GASMÄTARSTÄLLNING

Eluppvärmning 

För dig som har fast pris på elavtalet förblir priset per kWh detsamma. Dock förbrukar du ju mer el under vintermånaderna för att värma upp din villa, vilket gör att fakturan blir högre. 

För dig med rörligt avtal ökar priset per kWh oftast på vinterhalvåret. Givetvis beror det framförallt på högre efterfrågan vilket i sin tur medför att fler kraftverk måste vara igång. Om något av kraftverken utsätts för ett stopp eller om vattennivån i våra vattenkraftverk är låg, sticker det rörliga priset också iväg.