15 juni 2020

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Flera tusen villaägare i Helsingborg har ännu inte kopplat in fiber, trots att de har möjlighet. Nu har vår fiberkampanj förlängts till den 30 september 2020 med anledning av coronaviruset. Anders Rönndahl, produktansvarig för stadsnätet, förklarar varför det här är så angeläget.

Helsingborgs stad ligger långt framme med sin fiberutbyggnad och 80 procent av de cirka 13 600 villaägare som fått möjligheten har redan valt att ansluta sig. Men ännu återstår cirka 3 400 villor i tätorten som nu har fått ett nytt erbjudande.
 
För Öresundskraft är det förstås angeläget att få igen de investeringar som har gjorts i fibernätet. Men det finns fler viktiga anledningar till att de vill få med alla.
 
– Förr var internet något som var trevligt att ha. Men idag klarar du dig inte utan ett snabbt, robust och tryggt internet om du vill ha en bra vardag och tillgång till digitaliseringens möjligheter. Det har blivit en självklarhet, säger Anders Rönndahl som arbetar på Öresundskraft och är produktansvarig för stadsnätet.
 
I hela Sverige arbetas det intensivt för att nå regeringens bredbandsmål, som innebär att alla hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025.
 
– Det är här som all kommunikation kommer att ske och då måste alla ha samma möjlighet till trygghet i form av exempelvis samhällsinformation, digitala vårdbesök, utbildning och videomöten med sina närstående, säger Anders Rönndahl.
 
Erbjudandet om efteranslutningskampanjen har skickats ut till de fastighetsägare i Helsingborg som berörs. Det rabatterade priset är 18 990 kronor och då ingår komplett installation med återställning av marken.
 
Vad säger du till de som tycker att det är mycket pengar, kanske är äldre och tycker att de inte är så digitala?
 
– Att du kommer att behöva en bra och snabb uppkoppling, både idag och i framtiden, för att få en trygg vardag. Det kommer att fylla många viktiga funktioner i hemmet, bland annat inom hälsa och sjukvård. Om du är äldre kanske du också funderar på att sälja villan så småningom, och då kommer det att finnas en efterfrågan på fiber från köparen. Du kan se det som en investering i fastigheten, som att byta tak eller fönster.
 
Men om jag redan har en uppkoppling med ADSL och kopparledningar och tycker det fungerar bra. Varför ska jag då skaffa fiber?
 
– Fiber är en mer framtidssäker lösning. I nya områden läggs bara fiber och kopparanslutningar kommer redan från 2021 att släckas ner, bland annat i Helsingborg. Fibernätet är också snabbare och mer stabilt. Och i det öppna stadsnätet väljer du själv bland många olika leverantörer av internet, tv, telefoni och andra it-tjänster. Konkurrensen stimulerar också till bättre priser.
 
En del tycker det är svårt att välja i det stora utbudet av tjänsteleverantörer. Har du något tips?
 
– Fundera på just dina behov. Vilka tjänster behöver du? Hur använder du internet och vilken support önskar du? Jämför sedan mellan några av de leverantörer du känner mest för. I Bredbandshandboken finns mycket information, där kan du bland annat få vägledning i hur man väljer hastighet.

{{posts.CurrentItem.Author}}