19 oktober 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Vad ska du göra idag? Behöver du jobba hemifrån? Pluggar du och skall skriva hemtenta? Vill du videochatta med kompisarna eller vill du krypa upp i soffan med familjen och se en bra film? I en värld där mycket är uppkopplat är det viktigt med en fungerande och bra nätanslutning. Med ett öppet stadsnät får du tillgång till internet, TV och telefoni från flera tjänsteleverantörer genom ett fiberbaserat nät som är anpassat efter dagens och framtidens tjänster.  

Vad är ett öppet stadsnät?  

Ett öppet stadsnät innebär att olika tjänsteleverantörer kan ansluta sig och erbjuda internet, telefoni och tv till dig som kund. Vad som skiljer sig från ett traditionellt bredbandsnät är att operatören av det öppna stadsnätet aldrig levererar och erbjuder egna tjänster. Operatören bygger nätet för att andra aktörer ska kunna nå sina kunder eller kunna leverera sina tjänster. Öresundskraft som operatör av Helsingborgs öppna stadsnät levererar alltså inga egna tjänster. Öresundskraft ansvarar däremot för utbyggnaden och driften av stadsnätet och ser till så att allt fungerar som det ska.  

Öppenheten innebär att det råder fri konkurrens mellan tjänsteleverantörerna som finns i nätet. Det ”öppna” betyder alltså att Telia, Telenor och Comhem, som är de 3 största leverantörerna i Sverige, lever helt sida vid sida i ett neutralt nät. Samtidigt så får mer nischade aktörer som Viasat, Bahnhof och Bredband2 också chans att konkurrera på lika villkor som de stora aktörerna. Tack vare den hårda konkurrensen mellan de olika leverantörerna utvecklas ständigt nya och bättre tjänster samtidigt som priserna pressas. Du väljer själv vilken tjänsteleverantör du vill ha och du tecknar själv avtal direkt med dem. Motsatsen till ett öppet nät är ett stängt nät, där det bara finns en tjänsteleverantör att välja bland.  

Skillnaden mellan stadsnät och fiber  

Ett öppet stadsnät innebär alltså att du själv kan välja dina tjänster och leverantörer, medan fiber är själva tekniken och infrastrukturen som gör det hela möjligt. Fiber innebär att data överförs i form av ljus istället för elektricitet via en optisk fiber och hastigheten är i stort sett obegränsad. Fiber är alltså själva infrastrukturen: ljus, optik, kärnor av glas och mantelhölje. Det är själva ”vägen” och ”rören.” Stadsnätet är alla de tjänster som tjänsteleverantörerna levererar via fibern. Ett samlingsnamn egentligen.  

Fördelarna med ett öppet Stadsnät  

Det öppna stadsnätet är supersnabbt, tryggt och stabilt. Det innebär stor valfrihet för dig som kund där du kan välja de leverantörer, tjänster och priser som passar just dig. Du får tillgång till en framtidssäkrad teknik där alla hemma hos dig kan använda nätet samtidigt utan att hastigheten påverkas det minsta. Öresundskrafts mål är att Helsingborgs stadsnät alltid ska fungera smidigt och utan störningar så att du når dina tjänster alla dagar om året. Stadsnätet övervakas dygnet runt och är byggt så att signalen kan ta en annan väg vid ett eventuellt avbrott. Många väljer Öresundskraft Stadsnät just för att avbrott är väldigt sällsynta!

{{posts.CurrentItem.Author}}