Är solceller lönsamt?

Solceller har ju en massa fördelar som du säkert vet, inte minst för miljön. Ovanpå ett hälsosammare klimat finns det även ekonomiska fördelar med solceller som ger klirr i kassan på olika sätt. Vi kör! 

Lägre energikostnader med solceller

Eftersom du producerar din egen el minskar du andelen el du behöver köpa in. Det betyder att du blir mindre känslig för prisökningar på elmarknaden. Att spara pengar är också ett sätt att tjäna pengar som man säger. 

Sälj din överskottsel

När solcellerna producerar mer el än vad som för tillfället används i byggnaden så matas elen in på det allmänna elnätet och du får betalt. Bra va! Försäljning av överskottsel* från solceller räknas som kapitalinkomst hos privathushåll. Det innebär att du kan sälja el för upp till 40 000 kronor per år och per fastighet utan att behöva betala inkomstskatt. 

*Läs mer om Öresundskrafts ersättning för solcellernas överskottsproduktion.

Skattereduktion på överskottsel från solceller

Från och med den första 1 januari 2015 går det att få skattereduktion på överskottselen från dina solceller som matas in till det allmänna elnätet. Skattereduktionen uppgår till 60 öre per kWh som matas in till elnätet.

Solskensränta! Bättre ränta med solceller än hos banken. 

Det är faktiskt bättre att ha pengarna fastskruvade på taket än i ett konto på banken. Med solceller kan du nämligen få en årlig ränteavkastning på mellan 6-8%. Mycket bättre ränta än på banken alltså! 

Investeringsbidrag till solceller. 

Det finns ett statligt bidrag för installationer av solceller som ansluts till elnätet. Investeringsbidraget täcker upp till 20% av investeringskostnaden hos din solcellsanläggning. "Jaha, vad betyder investeringskostnad?" tänker du nu. Jo, det betyder totalsumman av kostnaderna för både solpaneler och installation. Stödet gäller privatpersoner, företag och offentliga organisationer. Du kan söka stödet digitalt hos Boverket.  

Öka värdet på huset med solceller

Först och främst blir driftskostanden lägre över tid för hus med solceller vilket ökar värdet. Dessutom säger 71% av svenskarna att de kan tänka sig betala mer för ett hus med solceller.

Hemmas sollån gör investeringen i solceller ännu lönsammare

Nu behöver du varken hoppa på dyra blancolån eller ligga ute med pengar själv när du köper solcellsanläggning. Tillsammans med Hemma kan vi nämligen presentera Sollånet som har en ränta från endast 1,09 procent.

LÄS MER OM SOLLÅNET HÄR

Öresundskraft Marknad AB