25 juni 2018
Elsäkerhetsverket avråder från laddning av elbilar i vanliga vägguttag eftersom det kan leda till överhettning då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka någon längre tid. Det finns inte heller någon kommunikation mellan vägguttaget och bilen som säkerställer att strömmen bryts om något går fel.
Det korta svaret är: "Det beror på". De allra flesta elbilar laddar fullt på en natt. Men saker som hur stort batteri bilen har och vilken laddeffekt det kan ta emot är viktiga parametrar. En annan viktig faktor är också vilken typ av laddbox du använder. Utöver storleken på batteriet och effekten på laddaren påverkar även temperatur och batteriprocent. Det tar exempelvis längre tid att ladda när det kallt ute, och de sista 20 procenten av batterikapaciteten tar avsevärt längre tid att ladda än de första 80 procenten.
Beroende på hur ditt laddbehov ser ut finns det tre olika typer av laddning att välja på: normalladdning, destinationsladdning och snabbladdning. Hemma, eller på arbetsplatsen, där bilen står parkerad under en längre tid, sker din normalladdning. Här laddar du med en laddbox som normalt ligger mellan 3,7 kW och 11 kW och bilen är fulladdad när du vaknar på morgonen eller avslutar din arbetsdag. Parkerar du bilen för att exempelvis göra ett ärende eller kanske tar elbilen till tåget är det smart att ladda på en destinationsladdare. Denna laddar med en effekt på mellan 3,7 och 22 kW. Behöver du snabbt fylla på räckvidden längs vägen väljer du en snabbladdstation som kan ladda med en effekt på upp till 50 kW. Det betyder att du laddar ett tomt batteri till 80 % på bara 20-30 minuter.
Med en laddbox laddar du till ordinarie elavtalspris och kan börja varje dag med fulladdade batterier. Naturligtvis varierar kostnaden beroende på hur stort batteriet i bilen är. Multiplicera batterikapaciteten med elkostnaden per kWh för att få fram ett riktmärke.
Det finns laddboxar som har möjlighet att ladda flera elbilar samtidigt.
Ladda-hemma-stödet trädde i kraft den 1 februari 2018 och gäller laddboxar som har installerats efter den 1 januari i år. Bidraget ersätter 50 procent, maximalt 10 000 kronor per fastighet, för laddbox och arbetskostnader för installation, exempelvis framdragning av el. Syftet med ladda-hemma-stödet är att hjälpa fler att ställa om till hållbara transporter.
Du kan ansöka om bidraget på Naturvårdsverkets hemsida från och med den 1 februari 2018. Ansökan görs efter laddboxen har installerats, dock senast sex månader efter att installationen har slutförts. Kvitto på laddbox/ installation måste skickas in i samband med ansökan.
Laddboxen ska alltid installeras av en behörig elinstallatör, då det är en fast installation. Under installationen ska du få professionell rådgivning och en kontroll av att det finns rätt förutsättningar för att laddningen fungerar optimalt, eller om något behöver anpassas. Därefter monteras laddboxen på väggen utifrån förutsättningarna i din bostad. Det finns olika typer av laddboxar för placering inomhus, utomhus eller under tak.
Besök bee.se för att läsa mer om de varianter av laddboxar som erbjuds för hemmaladdning och hur dessa kan installeras i ditt hem.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00