Vi på Öresundskraft jobbar för en bättre värld –med start i vår fina region. Vår hållbarhetsrapport är beviset på att vi inte bara snackar, vi agerar.
Vi på Öresundskraft jobbar för en bättre värld –med start i vår fina region. Vår hållbarhetsrapport är beviset på att vi inte bara snackar, vi agerar.
Vi måste begränsa planetens uppvärmning helst till 1,5 men max 2 grader –annars går det illa för oss. Trots att det är en komplex fråga som kräver komplexa lösningar är det fullt möjligt för oss att klara det här tack vare en lång rad innovativa planer och lösningar som vi är en stor del av att driva och implementera i vår region. Det är vi är stolta över!
Vår hållbarhetsrapport är vårt bevis på att vi inte bara snackar en massa utan framförallt gör rätt på riktigt. På de här sidorna summerar vi viktiga delar ur rapporten och gör vi vårt bästa för att ge dig en inblick i vårt viktiga arbete. Om du hellre vill läsa den i sin helhet kan du göra det här.
På FN:s toppmöte 2015 antog världens länder 17 globala mål för hållbar utveckling och en rättvis framtid. Mål nummer 17, Genomförande och globalt partnerskap är vår ledstjärna eftersom det sätter fingret på hur vi kommer lyckas begränsa planetens uppvärmning –tillsammans med andra människor!
Vi fattar att det kan vara svårt att ta till sig vad klimatutmaningarna handlar om, hur det påverkar dig och vad din del är i det. Men, ingen kan längre påstå att de inte hört talas om att de finns och att vi måste ta dem på allvar.
De 17 globala målen för hållbar utveckling är viktiga för att vi ska klara klimatmålen och perfekta riktmärken för vårt gemensamma arbete.
Vi ägs av människorna i Helsingborgs stad och vi är ett av Sveriges tio största energibolag. Det sista funderar vi inte särskilt mycket över, vi har helt enkelt blivit så stora eftersom vi alltid tagit ett brett ansvar för att leverera ett hållbart energisystem i vår region. Däremot är vi väldigt stolta över att kunna göra verklig skillnad lokalt för klimatet globalt tack vare vårt hårda innovationsarbete!
Helsingborgs stad har, precis som vi, höga ambitioner när det gäller smart energianvändning och tillsammans jobbar vi för att minska vårt klimatavtryck lokalt. Vårt uppdrag är att se till att tillgången av energi, alltså, el, värme, kyla, gas och stadsnät, matchar behovet från alla våra kunder.
Vi är i allra högsta grad involverade i arbetet med att utveckla regionen ur många olika hållbarhetsperspektiv tillsammans med våra medarbetare, kunder, partners och föreningar. Under pandemiåret 2020 kunde vi stötta verksamheter på många sätt.
Vi har skapat en hållbarhetsstrategi för att säkerställa att vi gör rätt saker för att bidra till att Helsingborgs stad når de ambitiösa målen i Klimat- och energiplanen. Här kan du kolla hur vi ligger till kring de olika målen!
I sin artikel berättar Anders dels om klimatläget men han går också övergripande igenom status för några av de viktigaste pusselbitarna av lösningarna vi jobbar för.
Håll i dig, för nu kommer det –facit på vad vi behöver för att klara klimatutmaningarna! 1, Möjligheten att använda rätt energi för ändamålet på ett effektivt och flexibelt sätt. 2, Energiåtervinning. 3, Tillförsel av förnybar energi i systemet.
Om vi ska kunna ställa om till en hållbar tillvaro behöver vi massor av el. Utmaningen är att vårt europeiska elsystem består av en stor andel fossil ful-el som behöver fasas ut. Men genom att vara lite femtanfiffiga och hushålla med våra resurser kommer vi klara det tillsammans!
Det kan verka lite domedagsaktigt, vi vet, men om vi som kan välja väljer rätt så kan vi frigöra el och eleffekt till att göra bättre nytta någon annanstans. Ett av våra bästa exempel: om vi låter fjärrvärme ersätta eluppvärmning producerar vi dessutom el från återvunnen och förnybar energi samtidigt –och då är vi helt rätt på det!
Hur ska man som privatperson veta vad som är rätt på riktigt? Med vår app får du koll på din energianvändning och du kan jämföra den med andra, liknande hushåll där du får tips på hur du kan energieffektivisera. Du kan också hålla koll på vad dina solceller producerar och styra laddningen av elbilen!
Solceller på taken, laddstationer på parkeringen, intelligent batterilagring, anpassning av effektuttag och fastigheter som delar med sig av solelsöverskott –smart energianvändning av den här kalibern är lika delar nutid som framtid.
Vi har ungefär 400 hårt arbetande medarbetare hos oss som alla brinner för att göra det bästa inom just sitt område. Det här vet vi eftersom vi gör regelbundna pulsmätningar –vilket helt enkelt innebär att vi frågar våra medarbetare hur de mår och hur de tycker att det går, du kan läsa mer om det här! Hur som helst har du nu möjligheten att möta tre av våra superstjärnor och höra vad de har att berätta:
Rickard Norin är affärsutvecklare för våra fastighetslösningar. I den här intervjun bjuder han på framtidsspaningar och slår ett slag för vår nya Energiportal som gör det lättare för våra företagskunder att hålla koll på sin energianvändning och vilka förändringar de bör göra för att minska den.
Lina Hoffert är avdelningschef för projekt och förbättring. Hon berättar dels om hur vi år 2025 kommer kunna erbjuda 100% fossilfri fjärrvärme, men tar oss även genom CCS-projektet vi driver för Filbornaverket, där vi kämpar för att kunna fånga in, transportera och lagra koldioxid.
Ingvi Aron Thorkelsson är affärsutvecklare för våra konsumentlösningar. Han tycker inte att våra kunder ska behöva vara energiexperter utan gör allt han kan för att vi ska kunna göra det enkelt för våra konsumentkunder att leva hållbart. Det ska vara lätt att göra rätt på riktigt helt enkelt!
Eftersom vi äger stora delar av energisystemet i Helsingborg, Ängelholm och delar i nordvästra Skåne har vi stora möjligheter och ett stort ansvar att göra skillnad!
Tillsammans med Region Skåne har vi utvecklat ett koncept för en smartare energianvändning på områdesnivå. Det här har verkligen visat hur viktigt det är att arbeta med energifrågan ur ett systemtänk för att nyttan ska bli så stor som möjligt för både samhälle och klimat.
Våra prognoser visar att elbehovet kan öka med ca 18 procent/år till 2035. Det är en stor utmaning att ställa om till hållbar energi och samtidigt möta ett ökat elbehov. Vi behöver ett stabilt energisystem och framtidssäkrade energilösningar som inte lämnar onödiga avtryck på miljön.
Elanvändning och elförsörjning är vår hållbara framtids gordiska knut. Å ena sidan behöver vi massor av fin-el för att vi ska klara omställningen till fossilfritt, å andra sidan råder det kapacitets- och effektbrist. Det innebär komplexa utmaningar som vi på Öresundskraft har bra lösningar på!
Eftersom vi är en aktiv del av stadsplaneringen kan vi proaktivt påverka och planera elsystemet för att stötta regionens tillväxt med den trygga och stabila elförsörjningen som behövs. Dessutom producerar vi egen lokal och hållbar el!
2035 ska 10% av elen som används i vår region komma från lokala solceller. Det är bra, för solel är en grym del av lösningen på våra klimatutmaningar. 1006 st, nej vänta, 1015, nej, 1022, argh! Vi ger upp. Vi kan stolt meddela att över tusen villa- och fastighetsägare i vår region numera ingår i den lokala och otroligt viktiga truppen miljöhjältar som banar väg för framtiden!
Inom de närmsta åren ska vi genomföra det superviktiga arbetet med att byta ut ca 100.000 elmätare hos våra kunder. De nya smarta mätarna är genialiska eftersom de kan användas för att skapa hållbara förändringar!
Vi kämpar för att alla våra kunder alltid ska ha tillgång till sin el!
Pålitliga elleveranser är ett måste för ett hållbart samhälle. Vi tycker att sekund våra kunder är utan el är för mycket och därför har vi ett smart system som visar nästan exakt var felet finns så att vi snabbt kan åtgärda det.
Under 2020 var vår genomsnittsliga avbrottstid 12,8 minuter per kund.
Den genomsnittliga avbrottstiden för hela Sverige var 138 minuter.
Fjärrvärme är en väl beprövad, leveranssäker och hållsmart metod som låter oss ta tillvara på energi som annars bara skulle spolas ut till havs eller förloras i ett enormt sopberg.
Öresundskraft driver vi massor av projekt som går helt i linje med principerna för #tillsammansför17 och arbetet för att nå de globala målen.
Framtidsspaning: så bidrar slaggrus och bottenaska till den cirkulära ekonomin
Under 2020 såg återvann vi 1751 ton metall. Det är lika mycket som 1/5 Eiffeltornet ungefär. Vive la Hållbarhet! Det är lätt att glömma bort, men energiåtervinning är faktiskt en viktig del av den cirkulära ekonomin. Att minimera förlusterna i varje steg och minimera användandet av ursprungliga resurser är klimatbriljant!
Det fasta materialet som kommer ut i botten på förbränningsugnen, ungefär som askan i en vedkamin, kallas för bottenaska. Vid Filbornaverket består den mest av slagg och metallskrot –som egentligen (i bästa fall) skulle källsorterats och tagits om hand av sin tidigare ägare. Men trots det går materialet inte till spillo utan vi återvinner det.
Slaggruset som blir kvar försöker vi använda på bästa sätt, till exempel som täckmaterial på NSR:s återvinningsanläggning. Vi bevakar också den forskning som pågår kring att använda bottenaskan som försträrkningslager under asfaltytor såsom vägar och parkeringsplatser istället för nytt grus och bergkross.
Vill du läsa mer och ta del av fina diagram och modeller? Klicka här!
Idag består vår fjärrvärme av över 99% återvunnen och förnybar energi och vi har en bra plan för att snart ha nått 100%! Eftersom vi tar ett helhetsansvar jobbar vi samtidigt hårt för att kunna exkludera koldioxidutsläppet från Filbornaverket med hjälp av den så kallade CCS-tekniken. Du kan bidra aktivt till vårt arbete oavsett om du är privatperson eller företagare.