16 maj 2022
I Helsingborg är målet att nå nettonollutsläpp av koldioxid till 2035. Ett viktigt bidrag för att nå målet skulle vara koldioxidinfångning på Filbornaverket. Koldioxidinfångning innebär att vi kan erbjuda fjärrvärme utan nettoutsläpp av CO2 till 2027. Vi måste prata mer om koldioxidinfångning och hur viktigt det är för att nå klimatmålen.
En undersökning bland 500 Helsingborgare visar att 80 % är positiva till koldioxidinfångning, men att majoriteten inte vet så mycket om det. Därför bad vi vår hållbarhetsstrateg Cecilia Andersson att berätta mer.
Cecilia Andersson
Varför är det så viktigt att vi jobbar med koldioxidutsläppen?
Koldioxid och därmed växthuseffekt måste finnas i atmosfären, annars blir vår planet för kall att bo på. Men blir det för mycket blir jorden för varm. Före vårt industriella samhälle fanns en balans mellan hur mycket koldioxid som släpptes ut och hur mycket växterna på jorden tog upp och lagrade. Under lång tid har vi släppt ut koldioxid i en mycket snabbare takt än vad naturen kan ta omhand. Den främsta orsaken är vår användning av fossila bränslen. Det förändrar klimatet.
Forskarna är överens om att vi snabbt måste minska utsläppen och dessutom ta bort koldioxid ur atmosfären för att nå klimatmålen. Det kräver både att vi förändrar vår livsstil, använder existerande teknik och utvecklar nya lösningar.
Koldioxidinfångning är en sån teknisk lösning, hur funkar det?
System för infångning och lagring av koldioxid, är en metod för att fånga upp koldioxiden från röken i skorstenar, på t ex stora industrier eller anläggningar för el- och/eller värmeproduktion. Den infångade koldioxiden kan sedan antingen användas för att framställa bränsle eller råvaror som ersättning för fossila produkter eller permanent pumpas ner och lagras i berggrunden.
Varför vill ni satsa på koldioxidinfångning på Filbornaverket?
På Filbornaverket eldar vi restavfall som energiåtervinns och blir till el och fjärrvärme (tillsammans med restvärme från industrin och värme från avloppsvatten). Från avfallet frigörs fossil koldioxid (från t ex plast) och biogen koldioxid (från trä, papper och textilier). På så sätt kan fjärrvärmen nå ett nettonollutsläpp av fossil koldioxid och bidra till ännu mer klimatnytta genom den infångade biogena koldioxiden.
Var är ni nu i era satsningar?
Vi arbetar just nu med att testa olika tekniker och vår ambition är att ha ett system igång till 2027. Då kommer vi att kunna fånga in 85 000 ton fossil CO2 och 125 000 ton biogen CO2 varje år.
Hur mycket motsvarar den biogena koldioxiden då, undrar sannolikt den oinvigde? Jo, redan idag, om vi permanent lagrar koldioxiden, räcker det till att kompensera för 15 000 människors koldioxidutsläpp. När vi i nordvästra Skåne minskat våra utsläpp riktigt rejält, vilket vi måste, räcker det till att kompensera för ungefär 150 000 människors utsläpp.
Att satsa på koldioxidinfångning på Filbornaverket löser förstås inte världens klimatproblematik. Det måste vi alla göra tillsammans. Men det är ett litet steg på vägen.
Vill du veta mer om vad som måste till för att klara klimatmålen? På vårt seminarium Älskade hatade koldioxid på H22 City Expo den 9 juni diskuterar vi vilka förutsättningar som behövs, vilka lösningar som finns och hur vi som individer måste ändra vårt beteende. Boka din plats HÄR redan idag. Ses!
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00