13 juni 2018
Rickard Norin, Affärsutvecklare
Öresundskraft
Idag finns det många produkter och tjänster som utger sig för att vara smarta. Allt från telefoner till tv apparater och bilar men även städer vill ha denna gyllene egenskap.
Man kan ana att det ligger ett visst PR-värde i det hela men det förpliktigar ändå ganska mycket att sticka ut hakan och så osvenskt utge sig för att vara smart. Det måste ligga någon slags stuns i det hela om det ska vara på riktigt, så tänker jag i alla fall.
Vad innebär då den här guldkantade formuleringen, det är väl inte så att vi varit helt dumma innan köpet av produkten eller tjänsten? Om allt runtomkring oss var smart har vi då lyckats med att exkludera oss själva från att tänka? Meningen är väl ändå att vi ska öka vår intelligens, inte minska den?
Nej lyckligtvis är inte fallet så. I vår kontinuerliga utveckling finns det naturligt en vilja göra saker och ting bättre-och tur är väl det. Skillnaden nu mot förr är att det går snabbare och snabbare i takt med att vi blir allt mer digitaliserade.
Med tillgång till stabila kommunikationsnät och med uppkopplade apparater, givare och sensorer kan vi få ut fler nyttor och tjänster än vi någonsin tidigare gjort och bilden av Internet of Things börjar falla på plats.
Vi ska inte sluta tänka vi ska bara tänka annorlunda och det smarta ska hjälpa oss att göra kloka val. Att göra kloka val kring hur vi använder våra energiresurser är nästan ett måste. Det gäller bland annat klotet och vi kan använda CO2 ekvivalenter för att mäta hur smarta vi är.
Det finns en häftig timing med ett gammalt och nytt begrepp inom energibranschen som hakar på IoT tåget.
Det gamla är smart elnät. Begreppet har funnits i minst 10 år och det finns inget facit eller mall på hur man ska vara eller bygga för att uppnå en smartare nivå. Det som är smart för en aktör är inte nödvändigtvis lika smart för en annan, eller? Och dessutom varför smartifiera något som faktiskt fungerar väldigt bra?
Det nya begreppet känns mycket häftigare och krispigt luddigt, precis som IoT, men med fokus på energisidan. Energy of Things är på väg och här har vi något som triggar!
Kan det här nya begreppet hjälpa oss att skapa en samsyn av en kommande energivärld där vi alla bidrar till systemet genom att dela och fördela våra tillgängliga resurser? Kan våra smarta initiativ tillsammans med våra kunders skapa framtidens smarta energisystem?
Med nya och tuffare klimatmål blir det tydligt att just elektricitet är en av de största möjliggörarna för en hållbar livsstil. Ingen vet exakt vad som händer när vi alla producerar, lagrar, använder eller tankar från elnätet men det går att ana en mer komplex situation. Vi pratar om flexibla energisystem och vi behöver något smart för att hålla ihop det. Det smarta elnätens tid närmar sig men var ska vi börja? Om vi tänker oss en uppkopplad värld med IoT lösningar, en prosument som har ett överskott att förmedla eller en elbillist som rullar in till en anslutning på de sista elektronerna- och så lägger vi till ett strömavbrott- så blir det inte bra och vi får pyspunka på vår hållbara livsstil.
Det går inte att passivt invänta en mall. Vi behöver lära oss tekniken och innebörden. Våga testa och komma igång med identifieringen av vad som gör ett elnät smartare.
Det som innan kändes svårt och avlägset känns nu hoppfullt, meningsfullt och riktigt riktig kul. 2016 kliar det i fingrarna när ”smarta teamet” håller sitt första möte för att ge sig in i smart elnätsmatchen, nu när det finns ett reellt behov.
På Öresundskraft praktiserar vi vår vision för framtidens intelligenta nät (G4T) och har utsett två kundtäta högspänningsslingor för storskalig smartinstallation. Just nu sitter vi i projektmöten med våra partners som levererar utrustningen. Entusiasmen är hög och under senhösten har vi planerat in driftsättning.
Satsningen är känd i branschen som ett pågående initiativ och intresset är stort. Är detta tillsammans med andra bolags initiativ ett bidrag till smartmallen?
Hur var det nu med det smarta, kan vi se guldkanten? Ja visst kan vi det. Om vi väljer att se det som att vi lägger en digital filt över våra ledningar och stationer kan vi omfamna allt i en ny helhet, både nytt som gammalt. Vi har en fantastisk möjlighet att öka tillgängligheten samtidigt som vi behåller vår nätstyrka och förmedlar flexibilitet.
Bra energi kommer inifrån, det är vi själva som förändrar och påverkar- bara vi kan argumentera för vad som är smart, för det går att finna något smart i allt, inte sant?
Föreställ dig en framtid när vår anläggning och din anläggning interagerar i realtid kring leveransstörningar, produktionsvolymer, tillgänglig effekt eller andra avvikelser -helt automatiskt. Det vore fantastiskt.
Med dom rätta digitala filtarna lämpar sig elnätet perfekt till att förmedla bra energi för en hållbar och flexibel livsstil. Fortsätt göra smarta val så arbetar vi energibolag vidare med mallen för vad som är smart för oss och smart för dig. Det smarta kommer hjälpa oss att göra kloka val, det är jag övertygad om.
Gotta dig i sol-el-en, sommaren är här.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00