29 januari 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Inne på Helsingborgs återvinningscentral ligger en solcellsanläggning bestående av 945 solpaneler på totalt 250kW. 2017 vann Solar Park Helsingborg Swecos Hugopris för hållbar samhällsutveckling och årets innovatör. Människor ifrån hela Sverige går samman för att äga andelar i Helsingborgs Solar Park och driva på utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Vi har intervjuat Diedrik Fälth, energiingenjör på Öresundskraft och ordförande i Solar Region Skåne.

Diedrik Fälth, Öresundskraft Diedrik Fälth, energiingenjör på Öresundskraft och ordförande i Solar Region Skåne.  

Vad är Solar Park?

Solar Park Helsingborg är Sveriges smartaste och öppnaste solpark! Det är en andelsägd solpark som är byggd på obrukbar mark inne på Helsingborgs Återvinningscentral. Etapp 1 av solparken har varit i drift i 2 år nu och den har en toppeffekt på 250 kW.  

Hur började Solar Park? Vad är syftet med initiativet?

Öresundskraft och NSR tog initiativet. Vi ville bygga en solpark inne på Helsingborgs deponier och startade en ekonomisk förening som öppnade upp för allmänheten att köpa andelar i parken. Genom parken ville vi göra det enkelt för människor och företag att investera i solcellsteknologi. Syftet är att göra människor delaktiga i framtidens elproduktion och ge dem möjligheten att driva på energipolitiken.     

Hur fungerar det om man vill investera? Berätta om föreningen.

Alla kan köpa andelar i vår förening. Andelar i parken kostar 3000 kronor/andel och man köper dem direkt på webben. En andel är lika med en röst i föreningen och utdelning när årets vinst summeras. Medlemskapet i föreningen har inget med elfakturor att göra. All el tillsammans med elcertifikat säljs och intäkterna går till föreningen som sedan fördelar resultatet på andelsägarna. Föreningen bygger ut solparken med andelsmedel och med varje års vinst från elförsäljningen. Inga lån tas. Kostnaderna i föreningen är små och man tar en väldigt liten risk när man investerar i föreningen.    

Varför ska man som privatperson investera i Solar Park?

En investering i föreningen är en satsning på framtidens elsystem. Om man tycker att förändringarna i Sveriges energisystem går sakta är detta rätt väg. Investeringen driver nämligen utbyggnad istället för att ta av befintliga förnybara källor (som att välja grön el på elfakturan). Om man tycker att det är komplicerat att bygga en egen solcellsanläggning är detta ett enklare sätt. Eller om man bor i lägenhet och inte får bygga  solceller på taket. En andel i Solar Park Helsingborg är en satsning på framtiden. Så varför inte ge dina barnbarn en fin julklapp eller födelsedagspresent, som många av andelsägarna har gjort!  

Kan mitt företag kompensera för vår energianvändning genom att köpa andelar?

Ja! Det är inte bara möjligt – det är den absolut bästa lösningen! En andel ger ca 250 kWh per år. Om du som företag till exempel använder 100 000 kWh/år kan du köpa 400 andelar och på sätt täcka hela ditt företags förbrukning med ny solenergi! Eller kan du välja att täcka en del av den – helt valbart och skalbart!  

Vad får jag som företag när jag köper en andel?

Man köper en andel i föreningen och som andelsägare har man en röst. Vidare berättigar andelen till utdelning av föreningens årliga vinst. Genom att köpa andelar driver man aktivt utbyggnaden av solel i Sverige.    

Har några företag investerat?

Ja. Några är Kemira Kemi AB, Kristin Johansson Fastigheter i Ängelholm, Fahlmans Conditori i Helsingborg och Akinu Automation i Lerberget.  

Vad är skillnaden mot att välja miljövänlig el i sitt avtal?

När du väljer miljömärkt el i ditt elhandelsavtal tar du el av en befintlig mix av förnybar el. Genom att köpa andelar bidrar du direkt till ny förnybar elproduktion, inte bara på pappret utan i verkligheten. Du bidrar också till att solelen produceras där den behövs som mest – södra Sverige!  

Hur har Solar Park producerat under 2018?

2018 var ett otroligt soligt år för alla i Sverige och inget undantag för Solar Park Helsingborg. Hela 265 000 kWh producerades, vilket var 12% mer än förra året.    

Hur ser framtiden ut för parken? Vad ligger närmast i pipen för Solar Park Helsingborg?

Föreningen planerar just nu Etapp 2. Ytterligare 250 kW ska installeras och placeras på de gamla gipsdeponierna vid Hjortshögsvägen. När projektet blir klart beror på hur snabbt andelarna säljs.    

{{posts.CurrentItem.Author}}