30 juni 2021
Stig och Bill, 11 år, kunde ha valt att sälja kakor eller strumpor för att stödja sin lokala förening, men istället samlar de in pengar till en solenergianläggning i Rwanda. En anläggning som kommer att ge bättre arbetsmiljö på kaffeplantagen och el till husen i byn.
Stig Strömblad och Bill Norman
De är med i en förening som heter Nyfiken Framtid, vilken är en av de första som anslutit sig till projektet Solhjälpen. Det är en förening som arbetar med att aktivt möta framtiden genom nyfikenhet för hållbarhet, teknik, jämställdhet och samhället i stort, på ett utforskande och konkret sätt, med syfte att skapa trygghet och ett personligt ledarskap. Solhjälpen är ett samarbete mellan Öresundskraft, Zoégas, Energy Aid. Skolklasser och föreningar, som samlar pengar till exempelvis en klassresa eller träningsläger, säljer andelar i solenergianläggningen som planeras att byggas i Mckinnon, Rwanda. Mckinnon är en kaffeodling som levererar bönor till bland annat Zoegas.
– På kaffeodlingarna finns anläggningar där man tvättar bönorna och dessa drivs idag av diesel, förklarar Anders Lundblad, varumärkesstrateg hos Öresundskraft. Dessa odlingar ligger långt ifrån större städer och långt ifrån det utbyggda elnätet. Dieselgeneratorerna är högljudda och ge en dålig luft och arbetsmiljö. Genom att installera en solcellsanläggning med ett tillhörande batteri, där energin kan lagras, skapas en bättre miljö för kaffeodlarna.
Anders Lundblad leder projektet från Öresundskrafts sida. Det ska resultera i en solcellsanläggning vid kaffeplantagen i Mckinnon, Rwanda.
Anders Lundblad förklarar att förutom att själva tvättstationen kan drivas på enbart solenergi, kommer de boende i byn också kunna få höja sin standard.
– När solen går ner blir det beckmörkt. De enda ljuskällorna idag är fotogenlampor och eldar. Men i projektet ingår också att vi ger alla hushåll en solcellslampa, som dels kommer kunna ge ljus på kvällarna men även har USB-kontakt för att kunna ladda exempelvis en power bank. Det är viktigt inte minst för barnen som går i skolan och som lättare kommer att kunna läsa och skriva även efter mörkrets inbrott.
På sikt hoppas man också kunna bygga ut ett lokalt elnät som ytterligare kommer kunna stärka infrastrukturen i byn.
Klasserna och föreningarna som säljer andelar gör det för 125 kronor styck. 25 kronor är moms, medan 50 kronor går till projektet och 50 kronor till den som säljer.
– Vi har kapat alla overheadkostnader. Hemsida, teknisk lösning och liknande står vi på Öresundskraft för. Projektet på plats drivs av Energy Aid och en lokal installatör.
För Öresundskraft har det varit viktigt att engagera sig i ett projekt som rimmar väl med deras värderingar om hållbar utveckling.
– Naturligtvis ligger solenergi oss nära om hjärtat, säger Anders Lundblad. Och denna typ av projekt där klasser och föreningar ska sälja saker för att samla pengar är ofta baserade på ökad konsumtion, typ kakor eller godis. Det är något vi vill motverka. Att sälja dessa andelar ger barnen en bra förtjänst samtidigt som de bidrar till ett bättre liv för både barn och vuxna i byn i Rwanda. Och de bidrar till en hållbar utveckling.
Stig och Bill har precis börjat sälja andelar i anläggningen i Rwanda. Försäljningen kan ske både via dörrknackning och digitalt. Energy Aid har tillsammans med Swish tagit fram en lösning som gör att det enklare går att bedriva denna typ av försäljning digitalt. Vilket naturligtvis är önskvärt nu under pandemin. Och för killarna är det praktiskt.
– Vi har en app som gör att de som köper kan scanna en QR-kod och swisha direkt, säger Stig Strömblad.
– Och vi tänker även prova att sälja andelar i solcellsanläggningen på stranden i Båstad i sommar, fyller Bill Norman i.
Alla kan vara med och köpa andelar i solcellsanläggningen.
Vill du att din klass eller förening ska tjäna in pengar samtidigt som ni bidrar till en hållbar utveckling, kan ni gå in på Öresundskrafts hemsida och anmäla ert intresse.
Solhjälpen är ett projekt som drivs av Energy Aid i samarbete med Öresundskraft och Zoegas. Första steget i projektet ärt att bygga en solcellsanläggning och batteri i byn Mckinnon i Rwanda. Den lokala partnern Rwacof har totalt 19 liknande stationer och om det säljs fler andelar än det behövs för att finansiera den anläggningen så kommer projektet att fortsätta med en av de övriga stationerna.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00