22 februari 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Solhjälpen är en strålande möjlighet för idrottslag och skolklasser som vill tjäna extrapengar och samtidigt göra gott för kaffeböndernas arbete och vardag i Rwanda. För några av världens mest utsatta människor innebär tillgången till solceller och ren el möjligheten till ett bättre liv på många sätt. 

Solhjälpen Rwanda är ett viktigt initiativ och samarbete mellan Öresundskraft, Zoégas och EnergyAid. Nu kan idrottslag och skolklasser vara med och bidra till projektet och samtidigt tjäna extrapengar till kassan.

Anders Lundblad, varumärkesstrateg på Öresundskraft och ansvarig för välgörenhetsprojektet, har ställt upp på en intervju för att berätta mer om Solhjälpen. 

Hej Anders, berätta gärna lite om Solhjälpen, vad är det för något?

Hej! Solhjälpen är ett alternativ för skolklasser och idrottslag att tjäna pengar till sin klasskassa. Istället för att sälja kakor, som inte är särskilt hållbart, kan man sälja Solhjälpen-andelar. Välgörenhetsprojektet innebär att vi elektrifierar kaffeböndernas tvättstationer i Rwanda. Vi sätter upp solpaneler och ett stort batteri som ersätter dieselgeneratorer som de använder idag. Elen som produceras kan användas till att driva tvättstationen eller till att ladda bärbara energikällor som exempelvis ficklampor, men elen används också till att skapa ett vattenreningsverk. Flera flugor i en och samma smäll kan man säga!

Det låter strålande (bokstavligt talat)! Men hur kommer det sig att Öresundskraft satsar på detta?

Av flera anledningar, de grundas i både ekonomiska, hållbara och sociala aspekter. Den ekonomiska aspekten handlar om att det är ett sätt för idrottslag och skolklasser att tjäna pengar på ett Coronasäkert sätt. Man använder en QR-kod och swish vilket innebär att man inte ens behöver knacka på hemma hos folk.

Den andra aspekten är ur ett hållbarhetsperspektiv. Att ersätta dieselgeneratorer med solpaneler är ett litet steg på vägen att bli klimatneutral. Diesel är ju inte bara fossilt - det luktar illa, ger avgaser och är dessutom farligt.

Den sociala aspekten handlar dels om att vi bidrar till att föreningar får pengar och kan fortsätta driva sin verksamhet (vilket såklart blivit svårare under Corona) men framförallt till att barn och vuxna i Rwanda kan få ett bättre liv tack vare tillgång till ren el. Med hjälp av batteriet kan ett barn ladda en ficklampa som man kan använda till läxläsning på kvällen. Ljuset från lamporna gör det också betydligt enklare att laga mat. 

Varför är vi i Rwanda?

Välgörenhetsprojektet gör vi tillsammans med bland annat Zoégas. De köper en hel del av sina kaffebönor från Rwanda så av den anledningen hamnade vi där. I byarna där finns det heller ingen el, så det är ett sätt att skapa möjligheter för dem som har det tuffast.

Det är ett väldigt imponerande välgörenhetsprojekt, har ni gjort något liknande tidigare?

Ja, vi har faktiskt varit med på en skola i Uganda och ersatt även deras dieselgeneratorer med solceller vilket skapat en tystare, billigare och renare miljö för barnen som går på skolan.

Tack för att du delar med dig Anders! Har du några sista ord du vill förmedla?

Inga problem, detta är ett välgörenhetsprojekt vi är otroligt stolta över. Att kunna bidra till bättre hälsa och liv för människor som inte är lika priviligierade som oss i Sverige är både viktigt och riktigt. Solhjälpen är inget tvång, det är snarare en kompensation på något sätt. Vi kan inte ge alla föreningar pengar men vi kan skapa förutsättningarna för föreningar att skaffa egna pengar.

LÄS MER OM SOLHJÄLPEN HÄR

{{posts.CurrentItem.Author}}