28 juni 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Du som redan kör eller funderar på att köpa en elbil, tänker förmodligen en del på laddning. Hur ska elen räcka i framtiden när ännu fler kör elbil? Hur kan vi tänka hållbart? Med en modern laddbox kan du optimera din användning och skona miljön.

En laddbox är den absolut enklaste och säkraste sättet att ladda elbilen om du bor i ett hus med eget garage eller egen uppfart. Att ladda bilen i ett vanligt vägguttag är inte att rekommendera. Få befintliga el-installationer klarar så höga belastningar under en längre tid utan att du riskerar att systemet drabbas av överhettning. Ett vägguttag kan inte heller kommunicera med bilen och därför är det inte säkert att strömmen bryts om något går snett.

Ingvi Aaron Thorkelsson, Öresundskraft 

– I korthet finns det två olika grupper av växelströmsladdare för elbilsladdning i hemmet: uppkopplade och ouppkopplade. Uppkopplade laddboxar ansluts exempelvis till en laddoperatör och kan följas upp i en app och du kan till exempel uppdatera laddboxen på distans, förklarar Ingvi Aron Thorkelsson, affärsutvecklare för konsumentlösningar på Öresundskraft.

Smarta laddboxar ännu effektivare

Numera finns också uppkopplade laddboxar som är förberedda för smart styrning, det vill säga kan nyttja energin ännu mer effektivt.

– Vid användning av ouppkopplade laddboxar startar laddningen när bilen ansluts, vilket ofta sammanfaller med maximal energianvändning i ditt hem, sent på eftermiddagen när du drar igång matlagning och tvätt. Och det är dåligt för din plånbok, miljön och energisystemet i stort, säger Ingvi Aron Thorkelsson.

Många funderar då på hur de kan undvika att laddaren slår ut huvudsäkringen och löser det genom att säkra upp sin elnätsanslutning.

–Men det är inte positivt för dig som kund då elnätskostnaderna ökar och det är inte bra för energisystemet eftersom effekttopparna ökar, säger han.

Då är det betydligt smartare och miljövänligare att försöka begränsa laddeffekten när mycket el används i hushållet. Detta uppnås med så kallad dynamisk lastbalansering, det innebär att laddeffekten anpassas i förhållande till resten av hemmet.

Uppkopplad laddbox ger dig koll på elanvändningen

Öresundskraft kan hjälpa dig hitta rätt laddbox för ditt hem och dina behov och erbjuder laddboxar via ett samarbete med Mer Sweden AB (tidigare Bee Charging Solutions & Grön Kontakt AB).

Laddboxarna är uppkopplade vilket innebär att du kan få statistik över elanvändningen, uppdatera mjukvaran och de är även förberedda för framtida tjänster och laddstyrning.

– Laddarna kan anpassa laddningen utifrån information från externa system som gör att man kan styra den mot andra komponenter i hemmet, för att optimera all energianvändning i hemmet. Detta möjliggör till exempel ökad laddhastighet om du producerar egen solel och du kan vara med på nuvarande och framtida flexibilitetsmarknader när energisystemet är ansträngt.

Laddboxarna är byggda för att kunna uppgraderas löpande och hårdvaran bedöms hålla i många år. Den som vill tänkta miljömedvetet, hållbart och långsiktigt ekonomiskt bör överväga en smart laddbox, även om det innebär en något större investeringskostnad, menar Ingvi Aron Thorkelsson.

Använd grönt skatteavdrag när du skaffar laddbox

–Med så kallat grönt skatteavdrag kan du få 50 procent i avdrag på inköp och installation av en laddbox med dynamisk lastbalansering. Då landar kostnaden på cirka 10 000 kronor.

Hur ser ni på marknaden för de här produkterna framåt? 

Elbilsfronten bara ökar, en tredjedel av alla bilar som säljs är eldrivna. Utvecklingen lär öka ännu mer, eftersom fler och fler bilmärken ställer om. En prognos från Power Circle uppskattar att vi kommer att ha 2,5 miljon elbilar 2030. Dessa kommer ju att laddas till 80 procent hemma eller på jobbet. Det kommer att finnas ett stort behov av laddlösningar, viket skulle medföra ett ansträngt elsystem, med enorma effekttoppar om vi inte löst det på ett smart sätt.

Hur kan vi förhindra överbelastade elnät?

–Genom att styra laddningen så att den sker vid rätt tillfällen. Ett exempel skulle vara att maximera laddhastigheten under tiden solel produceras på ditt tak och i övrigt maximera laddningen på natten, när övrig elanvändning är låg. Läs mer om laddboxarna här.

{{posts.CurrentItem.Author}}