06 mars 2024
Öresundskrafts CCS-initiativ på Filbornaverket planeras att vara i drift 2027. Upphandlingen av en partner för att bygga anläggningen pågår och förväntas vara klar till sommaren. Nästa steg är att upphandla en lagringsaktör som är redo att ta emot koldioxid enligt Öresundskrafts tidsplan.
Helsingborgs stad har satt målet att vara klimatneutralt 2030 och att Öresundskrafts CCS-anläggning kommer på plats är avgörande för stadens klimatplan. Projektet tar klara kliv framåt och nästa steg är att upphandla en lagringsaktör. Upphandlingen av lagringsaktör förväntas vara klar andra halvan av 2024.
En lagringsaktör för koldioxid hanterar processen att säkert lagra avskild koldioxid långt under markytan för att förhindra dess utsläpp i atmosfären. Processen är en del av Carbon Capture and Storage (CCS)-tekniken, där CO2 fångas in från utsläppskällor, i detta fall från Filbornaverket, och sedan transporteras till en lagringsplats. Målet med verksamheten är att bidra till att minska växthusgasutsläppen och bekämpa klimatförändringarna samtidigt som fjärrvärmeproduktionen i Helsingborg blir ännu mer klimatsmart och fri från koldioxidutsläpp.
Den lagringsaktör som Öresundskraft upphandlar måste ha kapacitet att ta emot hela den separerade mängden koldioxid från Filbornaverket, vilket uppskattas till cirka 200 000 ton per år. Lagringsaktören måste också uppfylla kraven som ställs för att skapa negativa utsläpp för klimatkompensation enligt internationella och nationella föreskrifter. Syftet med föreskrifterna är att främja ansvarsfull och effektiv användning av CCS-teknik som ett verktyg för att bekämpa klimatförändringarna genom att faktiskt minska mängden CO2 i atmosfären.
Soraya Axelsson, kommersiell chef för projektet hos Öresundskraft:
- Att Öresundskraft är så tidiga på att implementera CCS-tekniken på Filbornaverket har gjort oss till en föregångare inom området och vi har tagit en aktiv roll i att utveckla CCS-industrin i Europa. Just nu letar vi efter en lagringspartner och har påbörjat en upphandlingsprocess. Att välja rätt lagringspartner är kritiskt för att vår satsning ska lyckas och för att göra visionen om en CCS-anläggning vid Filbornaverket till verklighet. Att kunna lagra koldioxid är inte bara avgörande för projektets framgång; det utgör även en viktig milstolpe i vårt arbete mot att uppnå klimatmålen, både lokalt och globalt. Det här understryker Soraya Axelsson, kommersiell chef för projektet.
Oavsett lagringsplats så sker lagringen av koldioxid djupt under markytan där koldioxiden karboniseras och omvandlas till sten. Tiden för att omvandla koldioxiden kan ta så lite som 2-4 år, men det kan också ta 20 år och till och med längre än så, allt beror på lagringsplatsens geologiska förhållanden. Närmast Sverige finns det potentiella lagringsaktörer i både Danmark och Norge men det finns även andra länder i Europa med lagringskapacitet. Idag saknas lagringsplatser för koldioxid i Sverige, utredning pågår, men en eventuell lagring inom landet förväntas inte bli aktuell förrän efter år 2030.
CCS-tekniken vid Filbornaverket kommer att möjliggöra för effektiv infångning och permanent geologisk lagring av koldioxid, vilket effektivt avlägsnar CO2:n från atmosfären. Omvandlingen av CO2 till sten djupt under ytan säkerställer dess permanenta borttagning från luften vi andas.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00