01 februari 2024
Fjärrvärme är en bra och klimatklok uppvärmningsform för ditt hus, inget snack om saken: resurserna utnyttjas effektivare och du bidrar dessutom till ett hållbart och robust elsystem. Check på det. Men det finns frågor: Vad är fjärrvärme, hur funkar kostnad, prissättning, osv, osv? Vi svarar på de mest återkommande frågorna.
Fjärrvärme används för att värma upp ditt hus, men också ditt vatten! Så är det faktiskt, den är anledningen till att du kan avnjuta en frukost i ett varmt hus men också till att du kan ta en värmande dusch istället för en iskall (även om kallduschar är väldigt nyttigt).
Det enda som behövs är en fjärrvärmecentral, inte större än ett badrumsskåp, som då ersätter en panna, varmvattenberedare eller bränsletank. Fjärrvärmen sköter sig själv och ger dig trygg och behaglig värme året runt och är inte beroende av varken väder eller vind.
Läs mer om fjärrvärme och hur det funkar här.
Vi får en hel frågor angående fakturan och varför priset på fjärrvärme går upp och ner. Kyligare och kallare väder innebär inte bara raggsockar och långkalsonger, utan också högre fakturor. Väder, vind och efterfrågan påverkar nämligen priset på fjärrvärmen under vintersäsongen. Om det är kallt ute och du skruvar upp värmen måste vi elda betydligt mer i vårt fjärrvärmeverk. Då stiger givetvis våra produktionskostnader. Ibland kanske vi till och med måste köpa in mer och dyrare bränsle för att kunna värma regionens villor och fastigheter. Ju mer värme som konsumeras desto högre räkning helt enkelt. Det samma gäller din vattenförbrukning. Ju mer varmvatten du använder desto mer stiger fjärrvärmefakturan.
Med relativt enkla medel kan du faktiskt minska din kostnad utan att det behöver innebära en stor förändring för dig i din vardag.
Som vi konstaterat ovan så använder vi på Öresundskraft en prismodell på fjärrvärme som är anpassad efter efterfrågan. Det betyder i det stora hela att fjärrvärmepriset består av två delar, en fast och en rörlig del. Den fasta delen står för omkring 20% av din totala fjärrvärmekostnad och går till administration och underhåll av nätet. Den rörliga delen kallas energidelen och har en direkt koppling till vad det kostar att producera värmen och hur stor efterfrågan är under de olika säsongerna på året. På sommaren när det knappt behövs någon värme så används relativt billiga produktionsmetoder, som exempelvis sopförbränning. Men på vintern, när kylan kommer krypandes, ökar behovet av värme och då tas dyrare produktionsmetoder i drift. Detta återspeglas i priset som syns på din faktura! Ju mer värme som går åt, desto högre produktionspriser. Trixet med en säsongsanpassad modell är att det uppmuntrar till energieffektivisering året om, även under de kallare månaderna.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00