15 mars 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Fjärrvärme är en bra och klimatklok uppvärmningsform för ditt hus, inget snack om saken: resurserna utnyttjas effektivare och du bidrar dessutom till ett hållbart och robust elsystem. Check på det. Men det finns frågor: Vad är fjärrvärme, hur funkar kostnad, prissättning, osv, osv? Vi svarar på de mest återkommande frågorna.

Vad används min fjärrvärme till i huset?

Fjärrvärme används för att värma upp ditt hus, men också ditt vatten! Så är det faktiskt, den är anledningen till att du kan avnjuta en frukost i ett varmt hus men också till att du kan ta en värmande dusch istället för en iskall (även om kallduschar är väldigt nyttigt).

Det enda som behövs är en fjärrvärmecentral, inte större än ett badrumsskåp, som då ersätter en panna, varmvattenberedare eller bränsletank. Fjärrvärmen sköter sig själv och ger dig trygg och behaglig värme året runt och är inte beroende av varken väder eller vind.

Läs mer om fjärrvärme och hur det funkar HÄR. 

Och här!

Varför är min fjärrvärmefaktura så hög?

Vi får en hel frågor angående fakturan och varför priset på fjärrvärme går upp och ner. Kyligare och kallare väder innebär inte bara raggsockar och långkalsonger, utan också högre fakturor. Väder, vind och efterfrågan påverkar nämligen priset på fjärrvärmen under vintersäsongen. Om det är kallt ute och du skruvar upp värmen måste vi elda betydligt mer i vårt fjärrvärmeverk. Då stiger givetvis våra produktionskostnader. Ibland kanske vi till och med måste köpa in mer och dyrare bränsle för att kunna värma regionens villor och fastigheter. Ju mer värme som konsumeras desto högre räkning helt enkelt. Det samma gäller din vattenförbrukning. Ju mer varmvatten du använder desto mer stiger fjärrvärmefakturan. 

Läs mer om pris på fjärrvärme och vad som påverkar HÄR. 

Hur fungerar prissättningen på fjärrvärme?

Som vi konstaterat ovan så använder vi på Öresundskraft en prismodell på fjärrvärme som är anpassad efter efterfrågan. Det betyder i det stora hela att fjärrvärmepriset består av två delar, en fast och en rörlig del. Den fasta delen står för omkring 20% av din totala fjärrvärmekostnad och går till administration och underhåll av nätet. Den rörliga delen kallas energidelen och har en direkt koppling till vad det kostar att producera värmen och hur stor efterfrågan är under de olika säsongerna på året. På sommaren när det knappt behövs någon värme så används relativt billiga produktionsmetoder, som exempelvis sopförbränning. Men på vintern, när kylan kommer krypandes, ökar behovet av värme och då tas dyrare produktionsmetoder i drift. Detta återspeglas i priset som syns på din faktura! Ju mer värme som går åt, desto högre produktionspriser. Trixet med en säsongsanpassad modell är att det uppmuntrar till energieffektivisering året om, även under de kallare månaderna.

Läs mer om Prisdialogen och prissättning på fjärrvärme HÄR. 

Hur kan jag spara in på mina fjärrvärmekostnader?

Med relativt enkla medel kan du faktiskt minska din kostnad utan att det behöver innebära en stor förändring för dig i din vardag.

  • Uppvärmningen står för en stor del av hushållets energiförbrukning. Vårt klart bästa tips är därför att sänka temperaturen inomhus, framförallt i rummen där du spenderar minst tid. Om du sänker temperaturen med en ynka grad så kan du minska uppvärmningskostnaden med hela 5 %.
  • Vädra snabbt! Behöver du vädra och få in ny frisk luft hemma? Vädra i så fall snabbt och rejält med korsdrag i 5–10 minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. 
  • Skippa badet och börja duscha istället! Att fylla upp ett varmt bad kräver lika mycket energi som att cykla runt Vättern. Så ta en dusch istället. Om du duschar 5 min om dagen istället för 15 min kan du minska din årliga fjärrvärmekonsumtion med ca 700 kWh. 

{{posts.CurrentItem.Author}}