31 augusti 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Nu betalar vi stora elnätskunder för att använda elen smartare.  Flexibilitetsavtalet är bland de första av sitt slag i Sverige och ska bidra till ett hållbarare och robustare elsystem, för alla.   

Det handlar om att större elnätskunder kan få betalt för att avstå eller senarelägga sin tänkta elanvändning under de tidpunkter när alla vill ha el samtidigt. Kan du tänka dig att flytta företagets mer energikrävande processer till en annan tid på dygnet, styra ner ventilationen till halvfart eller möjligtvis starta egen elproduktion under begränsad tid? I så fall kan ditt företag få ekonomisk ersättning. 

Flexibel elanvändning kapar effekttoppar i elnätet

Vi har inte elbrist i Sverige. Däremot så har vi effekt- och kapacitetsbrist. Väldigt kortfattat betyder det att det blir fullt i nätet vissa tider på dygnet. Varför det? Jo för att företag (och privatkunder för den delen) ofta har igång krävande energiprocesser samtidigt. Eftersom vi inte kan skaka fram nya kraftverk så där på en höft måste vi hitta nya lösningar som säkerställer att hållbar energi finns tillgänglig åt alla när den behövs. Ett avtal som promotar flexibel elanvändning kan bidra till ett robustare elnät och ett hållbarare samhälle, det är så vi resonerar. Kan man flytta sin energianvändning och därmed bidra till mindre effekttoppar, så har det både ett ekonomiskt värde och ett hållbarhetsvärde. Vi utnyttjar existerande resurser bättre och får elen att räcka till fler! 

Vem kan teckna Flexibilitetsavtal?

Vi vänder oss i första hand till lite större kunder – företag, fastighetsbolag och andra kommersiella kunder. Vårt mål är att ha 10MW i ”flexibilitetskorgen” och vi tecknar endast avtal på lägst 100 kW.

Jag vill veta mer om ert Flexibilitetsavtal

Klart du vill! Mer info hittar du på vår hemsida. Där kan du läsa ännu mer om vårt Flexibilitetsavtal.

Vill du teckna Flexibilitetsavtal kontaktar du: Christian.Claselius@oresundskraft.se 

{{posts.CurrentItem.Author}}