13 november 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Granen är klädd med julstjärna, pynt och julgransslingor. Ljusen mellan grenarna ser ut som förväntansfulla stjärnor i vitt och blått som kikar fram mellan kvist och barr. I fönstret blänker ljusstakar. Utomhusbelysningen på taket och fasaden förvandlar huset till en tomteverkstad. Vackert? Tveklöst! Men julen kan bli en ganska dyr historia om man inte håller koll på glittret och juleljusen. Så här sparar du pengar i jul.  

Julbelysning med låg energiförbrukning. Tänk LED!

En vanlig ljusslinga till julgranen (glödlampor) drar 16 gånger mer el än slingor med LED-lampor. En sjuarmad elektrisk ljusstake drar 27 gånger mer el med glödlampor. Tipset är att byta ut lamporna i julgransbelysningen och ljusstaken mot LED. Tänk på att du måste byta ut alla lamporna om det ska fungera. Ännu bättre är det att köpa nya julgransslingor eller ljusstakar eftersom det i så fall finns ännu energisnålare alternativ. 2014 räknade energimyndigheten ut att om en miljon hushåll valde LED-lampor mellan första advent och tjugondag Knut, skulle besparingen hamna på 118 miljoner kilowattimmar. Det motsvarar 7867 normalstora villors elförbrukning under ett helt år (räknat på att en normalstor villa drar 15 000 kWh/år).  

Glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållets elförbrukning. De gamla glödlamporna är dessutom extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten blir värme. Så växla till mer effektiv och bättre belysning, som LED- eller lågenergilampor. De är fem gånger mer effektiva och håller tio gånger så länge som en gammal glödlampa.  

De allra flesta känner nog till filmen "Ett Päron till Fassa Firar Jul" och familjen Griswolds minst sagt glittrande julfirande. Kuriosa: De 25 000 lamporna som pryder familjen Griswolds hus i filmen skulle kosta ungefär 25–33 000 kronor att hålla igång i en månad.  

Timer

Detta gäller framförallt om du fortfarande har glödlampor i julbelysningen. Använder du däremot LED är det inte lika självklart. Idag är de flesta LED-lampor så energisnåla att timerns egen energiförbrukning kan motsvara mängden energi som krävs för att hålla lamporna tända hela tiden. Alltså: Tänd och släck manuellt om om du redan har LED-lampor i julbelysningen.  

Sänk temperaturen  

Varje grad du sänker temperaturen i hemmet sparar dig c.a 5% i energiförbrukning. Vi svenskar är dessutom glada för att brassa på i hemmet jämfört med andra europeiska länder. Medeltemperaturen i våra svenska hem är 22 grader till skillnad från England där medeltemperaturen är 18 grader. Världshälsoorganisationen rekommenderar följande inomhustemperaturer:

  • 18 grader för normalfriska.
  • 16 grader för allergiker och astmatiker.
  • 20 grader för sjuka, äldre och småbarn.

Släck skärmarna och umgås

Går det verkligen att spara energi genom att umgås med varandra? Enligt Naturskyddsföreningen går så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion till ”surfande och mediekonsumtion”. Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila kan man alltså minska elförbrukningen markant. Passa på att prata, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel i jul!  

Laga julmat på ett energismart sätt!

Stoppa in julskinkan i ugnen efter pepparkakorna så sparar du energi genom att utnyttja att ugnen redan är uppvärmd. Se också till att förvara julmaten med så låg energiförbrukning som möjligt. Damma av baksidan på kyl och frys så drar de mindre energi. Passa på att frosta av frysen när det är kallt ute och tänk på att tina fryst julmat i kylen.  

Värm huset energisnålt

Uppvärmning av hus kräver en del energi, därför är det lätt att göra besparingar! Du kanske kan sänka värmen i vissa rum eller passa på att sänka värmen hemma om ni åker bort i jul. Tänk också på att det är bättre att vädra snabbt och mycket än att ha fönstren stående på glänt.  

{{posts.CurrentItem.Author}}