13 mars 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

För ett år sedan valde Åke Kronberg att installera solceller på sin villa i Rydebäck. Vi följer upp med Åke och tar reda på hur det har gått och vad han tycker så här ett år senare.   

Hej Åke! För ungefär 1 år sedan valde du att köpa solceller till din villa i Rydebäck. Varför valde du att investera i solceller?

Jag och min fru har följt utvecklingen av solceller under flera år: kapacitet, kvalitet och kostnader. Vi bedömde att det var rätt tid att satsa på solceller. Jag och min fru har en total bostadsyta på 250 kvm med direktel och golvvärme och vi tyckte inte det var aktuellt med värmepumpar. Så solenergi fick det bli.  

Hur stor anläggning installerade ni?

Anläggningen är på 92 kvm och producerar med en toppeffekt på 16,52 kilowatt. Det motsvarar ungefär 14 000 kWh på ett år.  

Nu är det ett år sedan ni installerade solcellsanläggningen. Vad är din uppfattning än så  länge? Är ni nöjda med anläggningen?

Ja. Solcellerna producerar enligt våra beräkningar. Mellan juli och december 2018 producerade anläggningen 6000 kWh, vilket var ungefär 50% av hela vår förbrukning under perioden. Så vi är mycket nöjda. Installationen är väl utförd och anläggningen fungerar helt automatiskt. Alla värden och mätetal rapporteras kontinuerligt och vi har tillgång till datan direkt på webben och i appen hos Solar Edge. Rapporten till Skatteverket gällande ersättning för vår mikroproduktion utför Öresundskraft. Kostnaden för köpt el och ersättningen för elen vi säljer tillbaka till nätet regleras via autogiro så det sköter sig själv det också. Med andra ord fungerar allt automatiskt.  

En vanlig kritik mot solceller är ju att de skulle fungera mycket sämre under hösten och på molniga dagar. Vad är din uppfattning om det?

Självklart går produktionen ner under molniga dagar. Under soliga dagar i oktober 2018 producerade vår anläggning 45-50 kWh per dag, till skillnad från 99 kWh/dag i juli månad. Anledningen är ju att det är mindre soltimmar i oktober. Är dagen däremot helt molnig och det inte finns någon sol alls så producerar givetvis anläggningen mindre. Trots det är vår ekonomiska kalkyl väldigt positiv. Man måste räkna på hel-års-basis.  

På tal om ekonomi. En vanlig uppfattning är att investeringen i solceller inte går att räkna hem. Vad är din uppfattning ang det?

Jag håller inte med. Min uppfattning är att det är lönsamt från första dagen. Under vårt första år med solceller sparade vi 18 500 kr i elkostnad. I vår kalkyl har vi räknat med en avkastning på 9.6% per år så det stämmer väldigt väl.  

Skulle du rekommendera vänner och bekanta att installera solceller? 

Ja. Det gör jag ganska ofta faktiskt. Det är en teknik som håller vad den lovar, det är lönsamt och när själva installationen är färdig så är anläggningen helt självgående.  

Har du vänner och bekanta som har blivit intresserade av solceller tack vare ditt intresse och din investering? Reagerar grannarna på dina solceller?  

Absolut. Många är nyfikna och ställer frågor och så. Några har till och med beställt och väntar på leverans. Grannarna som har samma typ av hus och takläge som oss frågar mycket om hur vi gjorde och hur vi tänkte så att de kan följa vårt exempel. De tycker att installationen är bra utförd vilket är jättekul naturligtvis.  

Finns det något du skulle gjort annorlunda i ditt köp? 

Nej. För vår del var det helt rätt i tiden på alla sätt. Solcellerna håller bra kvalitet och hög teknisk prestanda. Anläggningen är rätt dimensionerad för att fylla vårt behov och leverantören var duktig och kompetent.  

Vad skulle du säga är den största fördelen med solceller?

Jag upplever att det finns en hel del fördelar faktiskt. Men största? Lönsamt och miljövänligt skulle jag nog säga är de största fördelarna. Men sen finns det ju andra saker också som till exempel att de är självgående, säkra i driften och tysta. Sen är det kul att följa all data och statistik också.  

{{posts.CurrentItem.Author}}