10 december 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Anders Östlund, VD, Öresundskraft 

Jag älskar livet och jag letar alltid efter det positiva i alla situationer. I en mörk samtid lyser optimismens fackla starkare hos mig, det är bara så jag är funtad. Och visst ser det mörkt ut på sina håll. Handelskonflikter, Brexit, konjunkturavmattning, narcissistiska globala ledare, devalverade samhällskontrakt, smältande glaciärer, elbrist, rovdrift på jordartsmetaller, minimal materialåtervinning trots plikttrogen insamling och sortering, ekonomisk kris i flertalet kommuner, stegrande organiserad brottslighet och som om inte det var nog så har oroligheterna i Syrien tagit en ny farlig vändning.   Jag vet. Det låter ju inte direkt positivt när man läser det så där. Men misströsta inte. Det görs väldigt bra saker också! Och inte minst i vår lilla kommun. Vi har infrastrukturen och framtidens affärskoncept som bygger den hållbara och smarta staden. Vi kan både energi och kommunikation. Synd bara att det inte pratas lika mycket om människors positiva bidrag till världen som de negativa. För tro mig, det finns en hel del att glädjas åt också. Det vill jag att min julhälsning 2019 ska handla om: Ljus, hopp, innovation och skaparkraft. Nu struntar vi i det dåliga och belyser allt bra som vi borde prata mer om. Låt mig lyfta fram ett par händelser och initiativ som ger mig både glädje och framtidstro:  

CCS-carbon capture and storage

Senast 2025 ska vi ha en anläggning på Filbornaverket för koldioxidavskiljning. Det kommer att göra Filbornaverket till nollutsläppare av koldioxid, vilket kommer att vara helt avgörande för att samhället ska nå de minst sagt tuffa klimatmålen.  

17 timmars ideellt arbete

Nästa år erbjuder vi samtliga av våra medarbetare möjligheten att under året investera 17 arbetstimmar i aktiviteter som leder till en bättre värld. Det kan vara att hjälpa till i skolor, vara läxhjälp, jobba i integrationsprojekt eller kanske hjälpa äldre att komma igång med sin digitala resa.  

#tillsammansför17 och HIF

Öresundskraft och Wihlborgs ligger bakom HIF:s nya satsning på flick- och damfotboll. Tack vare samarbetet mellan oss och Wihlborgs finns det möjlighet för HIF att skapa det första kvinnliga fotbollslaget på 50 år. Detta initiativet är en del i vårt engagemang "Tillsammans för 17" som grundar sig i FN:s 17 mål för hållbar utveckling, och då speciellt mål nummer 17 som handlar om samarbete. Det är tillsammans som vi gör skillnad!  

Framtidens affärer

Nu sätter vi full fart med ett vasst gäng som har ett mycket viktigt uppdrag – att utveckla och genomföra framtidens affärer för de kunder som har långtgående ambitioner kopplat till hållbar energianvändning och digitalisering.   Öresundskraft tilldelas ”The Global District Energy Award" Priset gäller utbyggnaden av resurseffektiv fjärrkyla i Helsingborg. En jury av internationella experter tilldelade Öresundskraft priset med motiveringen: ”för ledarskap i leverans av rena, hållbara energilösningar”. Enormt stort!  

Hbg Works

Hbg Works är stadens samlingsplats för utvecklingsprojekt där Öresundskraft är en partner. Kunskapsutbyte genom samarbete är en förutsättning för att vi ska kunna bygga en bättre stad, samhälle och värld. Här möts medarbetare, invånare, näringsliv och organisationer för att utveckla framtidens Helsingborg. Fokus ligger på hur samhällsutmaningar kan lösas med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Igen: Tillsammans för 17!   Tillsammans, tillsammans, tillsammans! Det är så vi måste jobba om vi vill klara hållbarhetsutmaningen. Naturligtvis ska vi, och kan vi bli bättre, både inom organisationen och i våra externa samarbeten med kunder och andra partners. Dock är det viktigt att belysa att det redan görs mycket bra och vi tar hela tiden ytterligare steg mot framtidens hållbara samhälle. Tillsammans kan vi flytta bergen som skymmer sikten mot framtiden, och går inte det, ja då får vi hjälpa varandra att komma upp på toppen. Men en sak är säker, det är tillsammans vi klarar klättringen. Låt optimismens facklan lysa starkare i jul!  

God Jul!  
Anders Östlund

{{posts.CurrentItem.Author}}