28 september 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Paviljonggången i Helsingborg är inte som vilken gata som helst. Här har nämligen grannarna gått ihop för att göra skillnad på riktigt, genom att bidra till Skånes härliga sol-elproduktion. Man kan lugnt säga att grannarna här är mycket engagerade i att hänga med i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Vi har pratat med en av dem.

 

Leif Svensson, styrelsemedlem, Brf Maria Park 3

Hej Leif! Hur känns det att vara solcellsproducent?

Jättebra! Vårt solcellsprojekt drog i gång hösten 2020 och idag pryds föreningens radhustak av solceller som ger energi till 54 lägenheter.

Vad fick er att haka på och skaffa solceller?

Vi är några i föreningen som har ett stort intresse för miljöfrågor. Solceller kom på tal när det var dags att byta ut taket på fastigheterna. Vårt nya tak kommer hålla i 20 – 25 år, vilket också är solcellernas beräknade livslängd. Vi såg detta som ett perfekt tillfälle att bidra med hållbar energi, som vi själva också kan få nytta av. Det ligger i tiden, helt enkelt!

Bra timing! Berätta lite om er solcellsanläggning. Hur gick tankarna när ni valde lösning?

Vi tyckte det var viktigast att det skulle bli en bra lösning för alla i föreningen. Vi var en grupp på fyra personer som tog fram ett förslag. Nästa steg var att gå ut och fråga alla i föreningen om deras synpunkter. Vi kom så småningom fram till att det vore bra att göra ett paket med både solceller och gemensam el. Rent utseendemässigt tyckte vi att det blev bäst med helt svarta solpaneler, utan några ljusa trådar eller en ljus ram.

Härligt! Vad fick er att vända er till Öresundskraft?

Vi tyckte att det skulle ge oss en stor trygghet om ett och samma företag kunde hjälpa oss med allting. Jag tycker att det är toppen att Öresundskraft kunde gå in och ta hela paketet. Trots mina tidigare erfarenheter från yrkeslivet, har jag som pensionär inte samma möjlighet om det skulle gå snett hos någon. Då tycker jag att det är mycket lättare om man har någon som Öresundskraft, som ändå är en stor spelare i nordvästra Skåne. Det är en trygghet för oss och vi har fått en bra affärsrelation med alla inblandade.

Så bra! Hur funkar det då att skaffa solceller som en BRF?

Vi ville kunna använda den el vi producerar till fullo och i en BRF är det ju inte bara ett hushåll att ta hänsyn till. Därför valde vi att ha gemensam el. Det var en smidig förändring, som innebär att de egna abonnemangen görs om till ett gemensamt abonnemang. Skillnaden jämfört med tidigare är då att allt som solcellerna producerar går in i det gemensamma systemet. Alla i föreningen får alltså tillgång till sol-elen, även i de privata utrymmena. Med varsin individuell mätare håller vi också koll på energiförbrukningen. Man vet ju aldrig vad det är för el som man får in i just sin kontakt, men oavsett vad producerar vi el. Det känns jättebra för då behöver vi inte köpa lika mycket utifrån, samtidigt som vi bidrar till en ökad elproduktion!

Så grymma ni är!

Äsch, vi gör vad vi måste för framtida generationer. Sen känner vi inte att det ska ta slut här heller. Vi är fler och fler i föreningen som är intresserade av att köra elbilar, så nu har vi börjat kolla på hur vi skulle kunna fixa bra förutsättningar för det och få upp laddstolpar.

Vad är era tips till andra BRF:er som går i solcells-tankar?

Jag tycker att man som BRF ska våga ta steget att satsa på solceller, men även laddstolpar. Det är otroligt viktigt att vi ändrar våra beteenden åt rätt håll och att producera el är helt rätt steg - speciellt här i södra Sverige när vi har effektbrist.

Är du också intresserad av att skaffa solceller till din BRF?
Besök vår sol-webb

{{posts.CurrentItem.Author}}