07 december 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Karin Lundvist Charlotte Holst Öresundskraft Charlotte Holst                                   Karin Lundqvist                                    

Förutsättningar: Du förväntas göra en omdanande transformation, montera ner en verksamhet till sina minsta beståndsdelar för att sedan bygga upp något nytt. Det krävs ett närvarande ledarskap i driften samtidigt som du behöver arbeta med långsiktiga strategier och utveckling. Du behöver ta modiga beslut som kan göra lite ont. Men du måste få med dig gänget på resan och du skall generera ett kraftigt ökat resultat. Vill du ha jobbet? ”Ja… men jag vill dela på ansvaret med en ”wing-woman”.  

Ungefär så lät det när vår ledarduo blev till. Uppdraget är att leda Öresundskrafts nya konsumentverksamhet. ”Vi såg hur svårt det är att ensam ta sig an både en enormt utmanande uppgift och samtidigt göra det på ett hållbart sätt”, säger Karin Lundqvist och Charlotte Holst.  Öresundskrafts VD Anders Östlund, som själv har provat delat ledarskap, valde att acceptera förslaget som ett spännande test.  

Nu har det gått åtta månader. Hur funkar det?  

”Det är helt fantastiskt bra och det finns massor av fördelar. Om man ska lyfta fram de allra viktigaste så är det första att det går snabbare att fatta modiga beslut. Om du har en klok kompis vid din sida, som gör samma analys som du, så agerar ni snabbare tillsammans. Två klokheter och två mod hjälper till. Det andra är att du alltid har en kompis med samma agenda att diskutera med, någon som är beredd på att vända ut och in på frågor du står inför. Om vi skall sammanfatta så är det de största fördelarna.” säger Karin och Charlotte.  

Rent praktiskt så delas personal mellan ledarna med rotation kvartalsvis. Uppgifter som skall göras utförs tillsammans eller av den som är bäst lämpad. ”Vi jobbar inte mindre, men vi har en helt annan speed och påminner varandra om att ta en paus, åka hem eller gå och träna” fortsätter de.  

Så om ni skall ge några tips till andra som skall eller funderar på att gå in i delat ledarskap?  

  1. Var prestigelös. Tävla inte om vem som är högsta chefen
  2. Var helt transparent och ärlig med din ”wing-hen”. Ni kan inte ha några hemligheter eller fasoner.
  3. Hjälp varandra att växa, pausa när det behövs och fatta modiga beslut.
  4. Dubbla inte när ni inte behöver. Det är ju fördelen med att vara två.

{{posts.CurrentItem.Author}}