05 september 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

”Att ha solceller på taket borde kännas lika naturligt som att ha fönster i fasaden”  

Diedrik Fälth är energiingenjören och solcellsexperten på Öresundskraft som verkligen brinner för solenergi. Och det är inte konstigt. Sedan 2011 har han ägnat sig helhjärtat åt att denna energikälla och är en av anledningarna till att Öresundskraft idag kan ta emot solel från privatpersoner som du och dina grannar.

  Diedrik Fälth, Öresundskraft  

Vad är det bästa med solceller?

–Jag skulle säga att det bästa och häftigaste med solceller är att man kan producera el utan att störa omgivningen. Det varken ryker, luktar eller låter utan blir bara el på ett nästan magiskt sätt,  det tycker jag är fantastiskt. Sedan är det en stor fördel att man på ett så enkelt sätt kan tillgodose sitt eget energibehov där man lever och verkar. Dessutom är solelproduktionen stabil. Trots en vädermässigt svajig sommar så ligger vi fortfarande över prognosen för i år, och faktum är att resultatet är ungefär samma år från år.

Hur effektiva är solceller?

-Verkningsgraden är ungefär 15 %, vilket betyder att cirka 15 % av allt solljus som når oss här är i Sverige kan bli till solel. Man brukar säga att ett villatak med 50 kvm solceller täcker hushållselen i en villa, dvs allt det som inte är värme och varmvatten.  

Hur bra är vi på solceller här i Sverige?

–Trots att gemene svensk har en väldigt bra inställning till solenergi – i undersökningar där svenskarna tillfrågas om vilken energikälla de vill se mer av, svarar  80 % solenergi och har så gjort i många år - så kommer bara 0,1 % av vår elproduktion från sol, vilket kan jämföras med 9 % i Italien till exempel.  

Varför är det så? ­

Det handlar om pris och stödinsatser och inte om vädret, vilka många tycks tro.  I länder där elen är dyr så har man kommit väldigt långt. Tittar du på Tyskland så handlar det även om att man haft ett välfungerande stödsystem i 20 år, och en plan för att fasa ut kärnkraften. Tyskland har därför också blivit det land som drivit hela prisutvecklingen. Att vi kan erbjuda så pass billiga solcellsanläggningar här i Sverige är mycket tack vare Tyskland.  

Hur ser framtiden för solceller ut?

–Jag skulle säga att det ser väldigt bra ut. Just nu ser vi något av en explosion i hela världen. Anledningen är inte att det uppfunnits någon ny produkt, det är i stort sett samma sedan 1960-talet, utan att man som sagt fått ner produktionskostnaderna.  

Om du får drömma, hur vill du att utvecklingen ser ut i Sverige?

–Jag vill att solceller blir en naturlig del av stadsbilden, särskilt i nya byggnader. Om man planerar ett nytt villaområde så borde man till exempel se till att taken är riktade mot söder, vilket man redan gör i vissa delar av Tyskland idag. Att ha solceller på taket borde kännas lika naturligt som att ha fönster i fasaden.

{{posts.CurrentItem.Author}}