12 juli 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Intresset för solceller är otroligt stort just nu. Men många tvekar ändå att investera eftersom myterna och frågetecknen är många. Öresundskrafts solcellsexpert Lisa Hägg hjälper oss att reda ut de vanligaste missförstånden.
 

1. Solceller är för dyrt.

Detta stämmer inte längre. Priserna har sjunkit rejält de senaste åren, vilket gör solceller till ett prisvärt alternativ. Återbetalningstiden för solceller är ungefär 15 år för privatpersoner och tio år för företag. Det finns investeringsbidrag som minskar den initiala kostnaden. Privatpersoner kan välja mellan att nyttja ROT-avdrag eller investeringsbidrag. Solceller är helt enkelt en investering som du (och vår planet) kommer att tjäna på i längden.
 

2. Att tillverka solceller kräver mer energi än de genererar, så de är inte så miljövänliga som det verkar

Stämmer inte alls. Det tar ungefär två år för solceller tillverkade av kisel att återbetala den energi som krävdes vid tillverkningen. Livstiden för en solpanel av denna typ är ungefär 30 år och under de åren hinner de alstra mångdubbelt med energi för att tjäna in sin ”kostnad”.
  

3. Att installera solceller är krångligt

Nja. Detta kan kanske stämma om du ger dig på att installera dem på egen hand. Det är helt klart mycket att tänka på för att det ska bli rätt. Men när du tar hjälp av oss på Öresundskraft är det inte mycket du behöver göra. Se bara till att du har bygglov, sen fixar vi resten.
  

4. Solceller funkar inte i regniga Sverige

Falskt. Även i Sverige är solinstrålningen relativt hög och särskilt hos oss här i de södra delarna av landet. Faktum är att solinstrålningen i Skåne är jämförbar med stora delar av Tyskland, där det är jättevanligt med solceller. Det är inte bara soliga sommardagar som solceller generar el, även på vintern producerar de en hel del el. Solcellerna är faktiskt bättre på att omvandla solstrålarna till el en kall solig dag än en varm sommardag.
  

5. Mitt tak passar inte för solceller

Nja. Visst är det så att vissa tak är som gjorda för solceller. Men även om du inte har ett perfekt lutat tak med rakt söderläge kan du få ett bra energiutbyte av solceller. Om du är nyfiken på solceller men osäker på om det funkar med ditt tak, tveka inte att kontakta oss så reder vi ut eventuella frågetecken åt dig. Här kan du läsa mer om hur vi bedömer vilka tak som passar för solceller. 
   

{{posts.CurrentItem.Author}}