10 oktober 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

"Välkommen ombord på Scandlines Helsingborg-Helsingör. Överfarten tar ungefär 20 minuter"   

I år blir HH Ferries Group/Scandlines HH det första rederiet i världen med att gå från dieseldrivna till batteri- och eldrivna färjetransporter nu i höst/vinter. Aurora och Tycho Brahe utrustas med specialbyggda vätskekylda litiumjonbatterier på 4.16 MWh. Ett sånt batteri motsvarar ungefär 5000 bilbatterier. Investeringen på 300 miljoner kronor är medfinansierad av INEA, EU:s förvaltningsorgan för innovation och nätverk och är den största i rederiets historia. Satsningen närmar sig slutspurten och innan 2017 är slut ska du kunna tura på el  

Öresundskraft är naturligtvis delaktiga i arbetet. I november 2016 påbörjade vi projektet med att bygga ny transformator och gräva ner elkablar från fördelningsstationen på Olympia genom city till färjelägret på Knutpunkten - en sträcka på totalt 1,7 kilometer.  

Projektet är unikt i sitt slag och en milstolpe för sjöfartsindustrin. Förutom diverse tekniska stordåd innebär eldrivna färjor över sundet även väldigt goda nyheter för miljön i Öresundsregionen. HH Ferries Group/Scandlines HH räknar med att få ner de sammanlagda utsläppen med mer än femtio procent jämfört med de dieseldrivna fartygen. Dessutom blir Aurora och Tycho Brahe fria från både rök och oljud.  

Miljön är en av de absolut viktigaste aspekterna i Öresundskrafts hållbarhetsarbete. Ett sånt här projekt gynnar dock inte bara Öresundsregionen. Vår förhoppning är att samarbetet ska fungera som inspiration till andra företag och organisationer runt om i världen, inte bara sjöfartsindustrin. Hållbara transporter och en hållbar infrastruktur är ett måste och vi tror och hoppas att detta projektet kan inspirera till fler långsiktigt gröna initiativ världen över. Vilka möjligheter det finns när olika verksamheter och branscher hittar gemensamma projekt och samarbetsområden! Från och med nu är det en grönare horisont i Öresundsregionen och vi hoppas och tror att den kan växa sig ännu större ju mer detta projektet uppmärksammas. Det känns bra. Färjan är strax i hamn!


{{posts.CurrentItem.Author}}