06 mars 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Flaggskepp

Vad sägs om en laddstation som ger dig en avslappnande paus och låter dig ladda själ och sinne samtidigt som elbilen? Det är visionen bakom Clevers nya laddstationer i Danmark. Med en yta på mer än 600 kvadratmeter är laddstationerna riktiga flaggskepps-projekt, designade för att ladda både bilen och dig själv. Svensk utrullning för projektet blir 2019.
 
Det är EU-kommissionen, som med stöd av 10 miljoner euro, har utsett Clever Danmark och samarbetspartnern E.ON, att leda byggnationen av framtidens laddstationer. Projektet innebär ett europeiskt laddnätverk bestående av 180 ultrasnabba laddstationer (150 – 350 kW). Den första laddstationen sätts upp i danska Fredericia sommaren 2018. Därefter förväntas designen och byggandet att rulla ut i Sverige, Danmark och Norge.
 

Mer än bara en laddstation

Att ladda bilen på de nya stationerna innebär en upplevelse för kunden snarare än att man enbart stannar för att ladda. Det är inga traditionella "bensinstationer" vi pratar om här utan oaser som erbjuder människor en meningsfull paus och möjlighet att koppla av i en naturlig omgivning. Dessutom kan man delta i digitala aktiviteter som är helt integrerade i omgivningen med hjälp av modern teknik.
 
"Elbilar är en del av framtiden. De kommer att förändra vårt sätt att leva och ge oss nya möjligheter. Samtidigt bör framtiden inte vara något som känns avlägsen och oigenkännlig, utan något som entusiasmerar och uppmanar oss att engagera oss i omgivningen. Vår designvision bygger därför på principen att vara äkta, konkret och relevant, det vill säga att funktion och design smälter ihop i flera häftiga upplevelser", säger Marie Kristine Schmidt, CXO på CLEVER i Danmark.
 
För att förverkliga ambitionen med designen samarbetar CLEVER med den danska, prisbelönta arkitekten COBE. Taket på de nya laddstationerna består av en serie strukturella "träd" som filtrerar skugga och ljus och integrerar teknik som exempelvis solpaneler.


Teknik och tid

Tid har varit ett centralt inslag i design- och konceptutvecklingsprocessen. Förutom att kunna erbjuda en paus och uppfylla behovet att ladda bilen har en avgörande drivkraft varit att minska laddtiden för besökaren. 150 kW laddning gör det möjligt att minska laddningstiden från timmar till 20 minuter, även för större batterier. “Tid är dyrbart, och vi vill säkerställa att tiden människor spenderar på våra laddplatser blir en meningsfull paus. Med de nya laddstationerna skapar vi en plats där du inte bara kan ladda bilen utan även dina egna batterier. Under de 20 minuter det tar att ladda bilen, kan du koppla av, andas frisk luft, ta en kopp kaffe, ringa ett telefonsamtal eller delta i några av de digitala aktiviteterna,” säger Fredrik Nordin, VD på CLEVER Sverige.
 

Fakta om de nya laddstationerna:

-  Laddstationen i Danmark är den första av totalt 180 nya laddplatser i Sverige, Danmark, Tyskland, England, Italien, Frankrike och Norge.
 
-  CLEVER och E.ON SE har tagit emot ekonomiskt stöd från EU ́s CEF-program på 10 miljoner euro för perioden 2017-2020.
 
-  Laddstationerna kommer att erbjuda 150 kW laddning, med möjlighet till en uppgradering på 350 kW. -  De första laddplatserna är under uppbyggnad i Danmark och Tyskland, därefter börjar utrullningen i Sverige.
 
-  Laddstationerna möjliggör initialt laddning av ett helt batteri med 400 km räckvidd på bara 20-30 minuter. Laddningstiden kommer att minska ytterligare i takt med att laddningskapaciteten ökar och nya tekniker utvecklas. Laddningstiden beror på den specifika bilen.

{{posts.CurrentItem.Author}}