03 juni 2020

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}


Mia Forsäng, Telia

I dessa Coronatider är vi många som sitter isolerade. Själv sitter jag hemma i villan i Vara och har Teamsmöten dagarna i ända. Är inne på fjortonde veckan men tycker faktiskt att det funkar förträffligt bra! Det jag saknar mest nu är att få träffa kunder, kollegor, åka på ponnytävlingar runt om i Sverige med dottern, se när sonen spelar fotbollsmatch, ja helt enkelt leva som vanligt. Men framförallt saknar jag att träffa min 70-åriga mamma!

I Sverige idag finns ca 400 000 äldre som inte har en dator, Ipad eller en smartphone. Samtidigt som vi digitaliserar samhället i hög takt så ökar klyftan mot dom som inte har en digital mognad. Om du inte har en app i telefonen så kan du knappt parkera bilen i stan eller åka kollektivt. För att kunna ta en fika när barnbarnet spelar innebandy krävs att du har Swish. Ensamheten kan vara jobbig. Där skulle sociala medier kunna vara en öppning för många, om man vågade prova.

Men nu har Telia tagit fram ett fantastiskt initiativ och koncept som skapar ett bättre liv för många äldre!

Konceptet heter MER DIGITAL och är en grundläggande IT-utbildning för att lösa det digitala utanförskapet i din kommun. Konceptet bygger på att kommunen tillsammans med Telia skickar ut inbjudningar via post till alla kommuninvånare över 65 år. Sedan ordnas träffar för de som anmäler sig. 

De bästa med MER DIGITAL är att de är kommunens ungdomar, åk 7-8, som lär de äldre hur de t ex kan Skypa med sina barnbarn, få en mailadress, söka på nätet, ladda ner bilder från telefonen till datorn och massa annan bra kunskap. Det är fantastiskt att se! Tänk själva den finniga tonårseleven med bakåtvänd keps som lär Asta, 87 år, hur man kan FaceTimea och gör det direkt med någon av Astas barnbarn. Jag får gåshud varje gång jag ser leendet spricka upp hos den rynkiga, gråhåriga damen som tårfylls i ögonen och skrattar när hon ser sitt barnbarn i sin telefon. Vilken lycka! Snacka om att göra skillnad och skapa mening för livet.

Fram tills idag har vi kört MER DIGITAL för 10 000 pensionärer i 31 kommuner i Sverige och Norge! Än har vi inte varit i Helsingborgs Stad men jag hoppas att vi får komma snart, träffa era goa pensionärer och ungdomar och göra skillnad på riktigt!

Agenda 2030 är FN:s utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling som antogs av regeringschefer runt om i världen 2015. Hållbarhet måste vara ett central perspektiv för både offentlig sektor och näringsliv om vi ska lyckas med att skapa en bättre värld. Denna texten är en del av Öresundskrafts artikelserie där vi vill få en bättre bild av hur olika företag och verksamheter jobbar med begreppet hållbarhet.   

{{posts.CurrentItem.Author}}