17 oktober 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Biogas är ett förnybart bränsle som framställs av biomassa och består till största delen av metan. Biogas har många användningsområden, bland annat används biogas till värme som i förlängningen blir till mysgas åt krogarna i Helsingborg. På uteserveringarna skapar mysgas en skön känsla med infravärmare, grillar, brasor och facklor. Gästerna har det varmt och gott och sitter gärna kvar länge.  

Vi har talat med två av våra mysgaskunder – Mazaro Ar från Café Mezo och Jonas Johansson från Hamnkrogen. Mezo har haft mysgas i cirka 2 år och Hamnkrogen i ungefär 1,5 år. Hur kommer det sig att Mezo och Hamnkrogen valde att investera i mysgas?  

– Vi ville använda gas istället för el då det ger bättre värme och framförallt är mer miljövänligt, säger Mazaro.  

Jonas Johansson från Hamnkrogen fortsätter.  

– Vi valde att investera i mysgas för att det kändes bekvämt, säkrare och billigare, berättar Jonas. För oss var det även viktigt att kunna förlänga säsong samt inte vara lika beroende av vädret.  

Det finns en del saker man måste ta hänsyn till när väl man bestämt sig för att investera i mysgas. Det är höga krav på säkerhet, olika tillstånd och besiktning krävs. Just därför har Öresundskraft tagit fram en guide för att göra processen från beställning till installationen så smidig som möjligt. Både Jonas och Mazaro upplevde processen som väldigt enkel och smidig. Framförallt eftersom installationen utfördes under lågsäsong.  

– Öresundskraft hjälpte till med tillstånd och liknade som behövdes för att få det gjort, berättar Mazaro.  

– Vi satte tydliga krav på när vi ville allt skulle vara klart, säger Jonas. Vilket Öresundskraft också lyckades leverera!  

Öresundskraft fungerar som rådgivare och lotsar kunden genom hela processen. När allt väl är på plats kontrollerar Öresundskraft driften av gasen hela vägen från produktion och distribution genom gasledningarna fram till själva lågan på uteserveringen.  

– Allt har gått som planerat, utan några som helst problem, instämmer Jonas.  

– Öresundskraft har verkligen hjälpt oss från början till slut! säger Mazaro.

   

Det finns en mängder av fördelar med mysgas, vilket både Mezo och Hamnkrogen märkt av. Gasen är i princip drift- och underhållsfri och tar inte slut helt oväntat. Eftersom gasen transporteras genom gasledningar är ytterligare en positiv effekt att transporterna genom staden, som räknas som farligt gods, försvinner.  

– Fördelarna vi upplevt är att det är bättre värme på uteserveringarna. Vi installerade brasor som kunderna har uppskattat väldigt mycket, säger Mazaro.  

– Personalen får mer tid för gästerna istället för att byta gasoltuber. Det är säkrare, smidigare och min omsättning har dessutom ökat markant, berättar Jonas.

 

Och det är inte bara Jonas och Mazaro som är nöjda. Mest nöjda är nog deras gäster. ”Kul!”, ”Vad mysigt!”, ”Bästa som hänt Helsingborg!” är några av alla kommentarer man fått höra på Hamnkrogen.  

– Gästerna har varit väldigt positiva och vi får ofta kommentarer om att det har blivit bättre värme och en mysigare uteservering, säger Mazaro.

       

{{posts.CurrentItem.Author}}