31 mars 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Idrott förenar människor, det är en etablerad och många gånger bevisad sanning. Hos Stattena IF har man sedan länge insett möjligheterna med att på ett helhjärtat och integrerande sätt satsa på bredd och mångfald.

Victor Bärring, som är en av många ledare i klubben, följde nyhetsrapporteringen från kriget i Syrien och kände att han ville hjälpa flyktingar som kommer till Sverige. Han fick idén att utnyttja sitt engagemang i Stattena IF som en välkomnande samlingspunkt för både ungdomarna och deras familjer. Efter att ha besökt ett flertal HVB hem och marknadsfört sin idé bokade han en fotbollsplan flera kvällar i veckan.

Redan från starten var drygt 60 ungdomar med olika ursprung med på träningar som sedan ledde till matcher och seriespel med ett lag. Ledarskapet handlar inte bara om fotboll och Victor har blivit engagerad i ungdomarnas liv med läxläsning och samtal som stöd. För att få till en naturlig integration har han också jobbat med att få in ungdomar med svenskt medborgarskap i samma trupp.

– Filosofin i klubben handlar mycket om det sociala föreningslivet, naturliga spontana samlingsplatser och om integration med glädje. Verksamheten bygger på ideellt arbete av eldsjälar med mycket energi, och med hjälp av Öresundskrafts kompisklubb kan vi ordna ännu fler aktiviteter, säger Thore Svensson, som är ordförande i klubben.

–Det är lätt att prata om integration i samhället, men vi i föreningslivet är nära problematiken med utanförskap och vår filosofi i Stattena IF har visat sig fungera mycket bra, menar Thore Svensson. Han berättar vidare att det ibland kan vara en utmaning att få med föräldrarna till flyktingbarnen på ett naturligt sätt, något man lärt sig med tiden och blivit allt bättre på.

Klubben, med anor från 1922, har genom åren haft framgångar i de högsta serierna och på senare tid är det främst damsidan som elitsatsat. En satsning som möjliggörs genom den välorganiserade breddverksamheten med flickfotboll. Klubben samarbetar tätt med andra föreningar i Helsingborg och målet är att sänka barriärerna och skapa en känsla av lättsamt umgänge med fotbollen som samlande kraft. Tjejer och killar oavsett ursprung eller religion är alltid varmt välkomna.

{{posts.CurrentItem.Author}}