21 september 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Ann-Marie Hansson Öresundskraft Ann-Marie Hansson, HR-Chef
Öresundskraft   

Det kom ett mail från tidningen Chef:  

”Du har blivit nominerad till utmärkelsen som årets HR-chef av tidningen Chef. Vill du gå vidare i nomineringen?” Min spontana reaktion var: Varför skulle jag inte vilja det?  

En liten tveksamhet smög sig dock in. Jag började fundera på om det var någon som ville driva med mig. Kanske för att jag precis hade haft ett jobbigt samtal och fått lite ”spetsig" feedback. Men sen tänkte jag: "Det här är ju fantastiskt!" Ibland är det som om ”kosmos” vill säga mig: "Ta inte dina tankar så allvarligt Ann-Marie. Du vet faktiskt inte vet vad som händer i nästa ögonblick."  

Jag har funderat en del på hur yttre omständigheter (t ex positiv eller negativ feedback) påverkar mig. Känslor kan kännas som en berg-och-dalbana. Ena sekunden tvivlade jag starkt på min kompetens för att i nästa sekund bli oerhört lycklig över min nominering. Om jag inte vetat bättre hade jag kunnat bli väldigt förvirrad (och det blir jag ibland också😊). Men jag har fått en enorm insikt i hur  yttre omständigheter, känslor och tankar fungerar och jag kan oftast sortera bland intrycken.  

Hur sorterar jag bland olika upplevelser då?  

När jag får olika känslor i kroppen tar jag ett steg tillbaka och funderar på vilka tankar jag just hade. Var tankarna lyckliga eller olyckliga? Som jag ser det är det mina tankar som skapar mina känslor och känslorna är endast en måttstock på mina tankar, inte på de yttre omständigheterna. Jag är övertygad om att vi inte kan styra våra tankar. De kommer och går hela tiden, precis som drömmar. Och om jag inte kan påverka mina tankar (lika lite som mina drömmar) så behöver jag kanske inte ta dom så allvarligt.  

Verkligheten silas, filtreras och definieras genom ett mentalt filter som består av våra tankar. Det vi tolkar och känner behöver alltså inte vara samma sak som realitet eller det vi kallar verkligt. Den insikten gör det enklare att förhålla sig till en krävande värld med lugn. Vetskapen om att jag är stark, självständig och kompetent oberoende av svidande kritik eller utmärkelser är oerhört befriande.  

Allra gladast blir jag av att nomineringen uppmärksammar mitt och mina underbara kollegors arbete med arbetsmiljö och ambitionen att bidra till en bättre värld. Alla har vi kraften vi behöver inom oss. Det jag vill förmedla i mina dagliga gärningar är att  INGEN har mer eller mindre kraft än någon annan.  

Problemet är att vi tror för mycket på tankarna som tjattrar i huvudet. Det vi borde göra är att våga tro på kraften som finns inom oss. Tänk så mycket lidande som hade försvunnit om vi slutade ta våra tankar på för stort allvar. Förvirrande? Ja, det vet jag att det kan vara. Men det är för viktigt för att vifta bort. Därför ber jag dig: Läs texten igen och ge den en chans till. Försök se vilken insikt jag vill belysa. Den är viktig. För dig, mig, för oss alla.  

Som du förstår brinner jag för HR, ledarskap och personlig utveckling. Jag vill att människor ska få möjligheten att vara den bästa versionen av sig själva. Det är en passion jag tar på stort allvar. Hör gärna av dig om du vill veta mer.  

Välj att ha en underbar dag!  

{{posts.CurrentItem.Author}}