01 december 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Fredrik Liedholm, Lindab Executive Vice President Director Legal, HR och M&A   

Lindab satsar på 100 procent lokalt producerad vindkraft på Bjärehalvön. Vindkraften kommer från Öresundskraft och det är leveransstart 1 januari. Vi bad Fredrik Liedholm, Executive Vice President Director Legal, HR och M&A på Lindab, att berätta mer om det senaste steget i hållbarhetsarbetet.  

Spännande med lokalt producerad vindkraft. Vad innebär det?

Lindab har tecknat avtal med Öresundskraft om att köpa så kallade ursprungsgarantier från företagets tre vindkraftverk på Össjö gård strax utanför Ängelholm. Det innebär att verksamheten på Bjärehalvön från den 1 januari 2018 enbart köper ursprungsmärkt el, säger Fredrik Liedholm. 

Hur kan Lindab vara säkra på att den köpta elen kommer från vindkraftsproduktion?

Vi köper ursprungsgarantier av Öresundskraft. De levererar certifikat/miljöintyg där de garanterar att elen kommer från Össjö. Den är ”tingad” till oss, kan inte säljas till någon annan.  

Varför satsar ni på vindkraft?

På samma sätt som Lindab ständigt strävar efter att ligga i framkant i arbetet med att utveckla nya, smarta ventilationslösningar och byggkomponenter är hållbarhet en viktig fråga i företaget. Det handlar om alltifrån att öka energieffektiviteten i produktionen och logistiken till att maximera användningen av förnybar el. Vi vill självklart värna om miljön, minska energianvändningen och bidra till att CO2-utsläppen minskar. Vi går gärna i bräschen för det som är bra för miljön och ser positivt på om fler följer efter.  

Vad betyder hållbarhet för er på Lindab?

För mig handlar hållbarhet om att sätta in företagets verksamhet i ett större sammanhang och att på olika sätt försöka bidra till ett bättre samhälle. Avtalet med Öresundskraft är ett bra exempel. Samtidigt som vi når målet om 100 procent förnybar el på Bjärehalvön bidrar vi till att stödja utvecklingen av lokal vindkraft. Det kan vi alla vara väldigt nöjda med. Att Öresundskraft dessutom har som ett mål att göra deras kunder så energismarta som möjligt går hand i hand med Lindabs hållbarhetsarbete.  

Är vindkraft Good thinking?

Absolut! Good thinking bygger på insikten att goda tankar leder till goda lösningar. Det är en filosofi som genomsyrar hela företagets verksamhet och handlar om alltifrån energibesparande åtgärder i vardagen, så som att släcka lampor i rum som inte används, till att genom våra inköp försöka bidra till minskade koldioxidutsläpp. Det nya avtalet om lokalt producerad vindkraft är det senaste steget i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete.

{{posts.CurrentItem.Author}}