28 januari 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Äger du en villa och funderar på att skaffa solcellsanläggning? Är du nyfiken på vad det innebär att vara mikroproducent och sälja din överskottsel till elnätet? Kanon! Fortsätt läsa, denna texten är solklart till dig.

Vad innebär det att vara mikroproducent?

Solceller producerar fossilfri el från en förnybar källa (solen) till dig och din familj. Men om man inte använder all den elen som solcellerna producerar då? Det är detta som är det fina, då kan du nämligen sälja din miljökloka överskottsel tillbaka till elnätet och på det sättet även tjäna en slant.

Är det krångligt att vara mikroproducent, det låter svårt att hålla på att sälja överskottselen?

Nope, inte alls svårt faktiskt. Det är till och med så att det mesta sköts helt automatiskt. När din solcellsanläggning har installerats, kopplats på och din elmätare har bytts ut till en ny så är du igång! Du kan behålla samma elhandelsleverantör eller välja en ny, i båda fallen tecknar du dock ett nytt elhandelsavtal. Sen sker allt på automatik. Din överskottsel åker ut på elnätet där den säljs så att andra kan ta del av din miljökloka och fossilfria el. Varje kvartal får du en separat kreditfaktura på det belopp som din försäljning uppgår till. Easy peasy!

Kan alla bli mikroproducenter?

I stort sett ja. Ellagen gör skillnad på producenter och mikroproducenter och ställer vissa krav på mindre anläggningar för att du som villaägare ska få kalla dig mikroproducent:

  • Din huvudsäkring för högst ha en effekt på 63 ampere.
  • Din anläggningseffekt får högst 43,5 kilowatt.

Men som villaägare behöver du inte bry dig nämnvärt utan du kan lugnt anta att du har helt rätt förutsättningar för att kalla dig mikroproducent. De vanligaste huvudsäkringarna hos privatpersoner är nämligen i storleken 16-25 ampere. Det viktigaste för dig som villakund är att du är en nettokonsument av el, dvs att du helt enkelt köper mer el än du säljer.

Varför är det bra att vara mikroproducent?

Framförallt två saker. Det givna svaret är ju att du sparar pengar på elen du ändå inte använder. DESSUTOM har du rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh. Skattereduktionen innebär att det dras pengar från din inkomstskatt. Du behöver inte alls ansöka om skattereduktionen utan allt detta sköts automatiskt av din nätägare som rapporterar in din elförbrukning och din överskottsproduktion. Bra va!

Men det finns en annan ännu viktigare orsak och det är miljön. Elen du skickar tillbaka ut i elnätet är helt fossilfri eftersom den kommer från solen. Det betyder att fler människor som är anslutna till elnätet kan ta del av din miljökloka och fossilfria el. Genom att vara mikroproducent bidrar du alltså till att det finns mer fossilfri el i elnätet.


Är du sugen på solceller och vill prata mer om solenergi och mikroproduktion? Kontakta oss gärna. Du når oss självklart via telefon eller mail. Vill du göra en kostnadskalkyl till ditt tak och få reda på ungefär vad en solcellsinstallation skulle kosta dig - klicka på knappen och låt vår solcellskalkyl guida dig igenom processen. 

{{posts.CurrentItem.Author}}