06 april 2017

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Vi vill stolt berätta att Öresundskraft och Helsingborgs gemensamma initiativ, Smarta Helsingborg, blir först i landet av sitt slag. Satsningen innebär att Helsingborg öppnar en stadshubb där föremål, fordon och apparater kan kommunicera med varandra – och möjliggör nya tjänster och förbättrad service inom många olika områden.


Genom ”sakernas internet” kan allt från hushållsapparater och hemelektronik till elnät och transportsystem sända och ta emot information, integreras i system och styras av sina ägare och användare – möjligheterna är enorma!

– Utvecklingen kring ”sakernas internet” går i rasande takt. Om bara ett par år väntas 50 miljarder prylar världen över vara uppkopplade. Vi blir nu först i landet med att ta ett samhällsgrepp om den digitala infrastrukturen, säger Bo Lindberg, chef för kommunikationslösningar på Öresundskraft.

Vi står bakom det infrastrukturella arbetet och utvecklar sändare och mottagare, så kallade LoRa-gateways, samt en digital plattform som bland annat hanterar säkerheten. Sensorerna, som till exempel kan placeras i bilar, kan med hjälp av radiosignaler prata med de olika gatewaysen som är utplacerade runt om i Helsingborg. Radiotrafiken är väldigt energisnål och mycket billigare än det traditionella GSM-systemet. Sensorerna drivs av ett batteri med en livslängd på upp till 20 år.

– Med den öppna stadshubben tar vi ett viktigt steg framåt i den snabba utvecklingen. Vår öppna plattform gör det möjligt för företag och invånare att skapa nya tjänster. Vi vill vara Sveriges främsta testbädd för Smart City-möjligheter, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör vid Helsingborgs Stad.

{{posts.CurrentItem.Author}}