19 mars 2020

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Rotavdraget är lika givet som el i uttaget om man ska bygga om eller renovera där hemmaFast visste du att rotavdraget även gäller för dig som vill installera solceller!

Allmänt – Vad är rotavdrag?

ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget är en så kallad skattesubvention. Det innebär att du som privatperson kan få ett avdrag när du gör vissa typer av arbeten i hemmet. Avdraget ligger på 9% av själva totalbeloppet (30% på arbetskostnaden). Maxbeloppet för rotavdrag är 50 000 kronor per och år och per person. Är ni två personer som äger huset tillsammans kan ni alltså få upp till 100 000 kronor tillsammans per år för arbete som utförts i, eller i anslutning till, huset!

När kan jag få rotavdraget?

Är det dags att sätta igång med renoveringsprojektet som har släpat, eller ska tillbyggnaden till huset äntligen upp? I så fall är det stor chans att du kan få rotavdrag. Tänk bara på att renoveringen/ombyggnaden måste vara i huset eller utföras i anslutning till bostaden. Det finns tre grundläggande krav för att du ska få rotavdrag:

  • Vara 18 år eller äldre
  • Äga bostaden under tiden som arbetet utförs
  • Betala skatt i Sverige

Vill du ha mer information om vad som gäller och inte gäller för att du ska få rotavdraget på arbete i hemmet så kan du läsa mer hos Skatteverket. En annan sak som kan vara bra att veta är att du även kan få avdraget utomlands så länge du betalar skatt i Sverige.

Rotvavdrag på mina solceller, går det?

Javisst! Så länge du bor i hus eller äger ett fritidshus så kan du absolut få rotavdrag på din solcellsinstallation. Äger du en bostadsrätt kan du inte få avdraget. Glöm inte att du även har möjlighet att ansöka om solcellsstöd till din installation. Däremot är det viktigt att komma ihåg att du inte kan tilldelas både solcellsstöd och rotavdrag.

Räkneexempel solceller med rotavdrag 

Du har valt att installera solceller på taket. Bra! Både miljön och framtiden tackar dig. Baserat på taklutning, takyta och din ungefärliga elanvändning per år, landar du på en totalkostnad på 175 000 kronor för din solcellsinstallation. Rotavdraget innebär ju ett avdrag på 9% av totalbeloppet, vilket gör att prislappen i slutändan landar på 159 250 kronor (9% av 175 000 = 15 750. 175 000-15 750=159 250).

Men vänta nu här? Sa ni inte något om att rotavdraget gällde per person och år? Korrekt! När det kommer till installationer av solceller innebär det ett avdrag per hushåll/fastighet som kan fördelas på två. Om vi utgår från ovanstående räkneexempel så får ni alltså ett rotavdrag på 15 750 kronor där ni var och en står för 7875 kronor. Bra va!

Visste du att:

  • En investering i solceller motsvarar en solränta och årlig avkastning på 6-8%. Bra mycket bättre än den ränta du får på ditt sparkapital på banken.
  • Solceller kan höja värdet på ditt hus.
  • Med solceller producerar du egen el så att du kan bli mer eller mindre självförsörjande.
  • Med solceller blir du mindre påverkad av marknadens fluktuerande elpriser.
  • Hos oss på Öresundskraft får du 10 års garanti på produkten och 25 års effektgaranti.

”Det är en teknik som håller vad den lovar. Mellan juli och december 2018 producerade anläggningen 6000 kWh, vilket var ungefär 50% av hela vår förbrukning under perioden. Så vi är mycket nöjda.”

– Åke, Solcellskund.

Läs  mer om Åkes erfarenheter av sina solceller här.

{{posts.CurrentItem.Author}}