07 september 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Tycker du det känns invecklat med elavtal? Upplever du det svårt att förstå skillnaden mellan fast och rörligt elpris? Och vilket avtal är egentligen billigast? Nedan berättar vi mer om fasta och rörliga elpriser och förklarar skillnaderna mellan de två. Det finns fördelar med båda alternativen och det gäller att hitta det avtal som passar dig själv bäst.  

Fast elpris innebär att priset på elen, det vill säga priset per kilowattimme (öre/kWh), är detsamma varje månad oavsett vad som händer på elmarknaden. Detta innebär däremot inte att elkostnaderna kommer vara detsamma från månad till månad. Eftersom elförbrukningen tenderar att variera, varierar även elkostnaden - vilket i sin tur resulterar i olika belopp på elräkningarna.  

Ett fast elpris är många gånger det bästa för dig som vill ha ett stabilt och förutsägbart elpris. Bor du stort, har många i familjen och vill ha koll på elräkningen så är ett fast elavtal rätt för dig. Du har samma elpris under hela din avtalstid. Det ger dig möjlighet att ha kontroll över dina elkostnader och det enda som påverkar din elräkning är hur mycket el du använder.  

Rörligt elpris innebär att priset på elen varierar varje månad utifrån svängningarna på elmarknaden. Det innebär att elpriserna kan förändras från månad till månad. Hur din elförbrukning ser ut varje månad påverkar sen den totala kostnaden, precis som med ett fast elpris.  

Ett rörligt elpris passar dig som har låg elanvändning. Bor du till exempel lite mindre och har hyfsad koll på hur mycket el du använder så är ett rörligt elavtal rätt för dig. Historiskt sett är det i många fall kunder med rörligt elpris som dragit vinstlotten. Välj dock utifrån hur känslig du anser att din ekonomi är för svängningarna.  

Vilket elavtal som är bäst för dig beror alltså på vilken utgångspunkt du har. Fundera på vad som är viktigt för dig och välj det avtal som passar dig och din ekonomi bäst.

{{posts.CurrentItem.Author}}