24 januari 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Solhjälpen är vårt välgörenhetsprojekt som går ut på att förse skolor i utvecklingsländer med solceller. Energin från solcellerna skapar bättre belysning, miljö och möjligheten att kunna inkludera digitala läromedel i skolarbetet. Syftet är att främja för elevernas skolgång och utbildning samt att ge barnen i några av världens fattigaste länder möjligheten att skapa sin egen framtid. Hjälp till självhjälp. Förra året var det grundskolan Loi Waisi i Ugandas som fick solceller på taket. I år bär det av till Phaya Kha i nordöstra Thailand. Projektet är ett samarbete med Your Academy, Energy Aid och Stena Technoworld

Läskunnighet och att kunna skriva och räkna är direkt relaterat till förbättrad ekonomi och livssituation, folkhälsa och ökad jämställdhet mellan könen. Utbildning är centralt för arbetet med att göra världen till en hållbar plats för människor och mänskligheten i stort. Därför är Solhjälpen så mycket mer än bara solceller på taket. Det är ett sätt att göra världen bättre och ljusare, en skola i taget.  

– Vi brinner verkligen för solenergi. Och det här är ett sätt för oss på Öresundskraft att hjälpa till där det verkligen behövs. Vi vill visa på vilka skillnader solceller kan göra för barnens liv och utbildning men också vilka skillnader en sån anläggning kan göra för en hel by, säger Charlotte Holst, Marknadschef på Öresundskraft. 

För att samla ihop pengar till anläggningen i Thailand har Öresundskraft tagit hjälp av åttondeklassarna på Maria Parkskolan. Istället för att sälja exempelvis chokladbollar eller kläder, ska barn hjälpa andra barn. Cirka femtio elever på Maria Parkskolan ska sälja andelar i solcellsanläggningen under våren 2018 för att tjäna pengar till sin skolresa. 30 procent av intäkterna går till klassen och 70 procent till solcellerna och den Thailändska skolan. Inget företag tjänar pengar på de svenska ungdomarnas drivkraft och engagemang.  

– Det var ett så härligt engagemang från skolbarnen. Vi har tagit fram en särskild broschyr som berättar om projektet och samarbetet med Öresundskraft. Samarbetet med åttorna på Maria Parkskolan är en pilot. Om vi ser att det fungerar vill vi öppna upp för alla skolor. Vi vill hjälpa fler barn och ungdomar istället för att driva på en överkonsumtion som inte behövs, säger Charlotte Holst. 

Under tio dagar i februari 2018 fylls Helsingborg med spektakulära ljus- och ljudinstallationer och aktiviteter under evenemanget Drömljus. Öresundskraft är med och ställer ut fotografierna från vår resa till Uganda och projektet Solhjälpen dec 2017. Är du intresserad och vill veta mer om projektet Solhjälpen eller ställa frågor om solceller i allmänhet så är det bara att titta in. Du hittar oss på Stortorget mitt emot Fahlmans Konditori mellan 18:00 – 22:00. Vi bjuder på fantastiska bilder och gott kaffe från Zoegas. Välkommen!

  Solceller, Uganda, Solhjälpen

{{posts.CurrentItem.Author}}