12 april 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

I december 2017 var Öresundskraft i Uganda för att installera solceller på grundskolan Loi Waisi. Nu expanderar projektet med hjälp av Energy Aid och Helsingborgs skolungdomar.  

”Vi ska nu gå runt till folk och sälja andelar till den här anläggningen och på så sätt få in pengar både till oss själva och Öresundskrafts projekt” säger Benjamin Lovén, elev på Maria Parkskolan, till HD.  

På Öresundskraft har vi beslutat att ta upp kampen mot chokladbollsförsäljningen. Detta genom att engagera skolungdomar till att hjälpa andra skolungdomar samtidigt som de kan tjäna in pengar till en klassresa.

ängelholm öresundskraft

Öresundskraft vill stötta ungdomarna i sin försäljning och har bidragit med att starta upp Swishbetalning, tagit fram en folder med underlag och säljtips samt tryckt upp västar till ungdomarna. ”Alla som köper får ett mejl med ett certifikat på att man varit med och bidragit till projektet. Det kan man sen skriva ut om man vill”, säger Clara Backman-Perez, elev på Maria Parkskolan, till HD.  

En anläggning kostar 150 000 – 200 000 kronor vilket betyder att eleverna behöver sälja 3000 – 4000 andelar tillsammans. Det blir runt fyrtio andelar per elev. Clara Backman-Perez berättar för HD att ”det här är mycket lättare att sälja än chokladbollar eller kryddor. Jag är redan klar med min första pott”. Klasskompisen Alice Rönndahl Carlsson håller med och säger till HD att ”det är också väldigt lätt för kunderna att köpa eftersom man kan betala med Swish. Sedan tänker jag att det kommer att gå lätt eftersom pengarna går till en god sak”.  

Förhoppningen är att pilotprojektet ska gå fortsatt bra så att det kan vidarelanseras i nordvästra Skåne och till slut till alla skolor i Sverige. Eleverna på Maria Parkskolan är positiva till att få vara del i pilotprojektet, Benjamin Lovén berättar för HD att ”det är intressant att vara bland de första. Kul att få vara med och utveckla en helt ny grej”. Dessutom hoppas eleverna på att kunna knyta band med skolorna de hjälper. ”Ja, kanske att vi kunde resa dit och hälsa på. Det hade varit riktigt spännande” säger Robert Gabriel Jacobsen till HD.  

{{posts.CurrentItem.Author}}