17 augusti 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Vilken sommar vi haft i Sverige! Efter en lång och kall vinter blev det en sommar som vi inte har sett maken till i modern tid. Sommaren 2018 slog rekord i antalet dagar över 30-graderssträcket och det har inte varit så här varmt sedan temperaturmätningarna startade 1756. Sol, bad och fullpackade uteserveringar som sjöng upp i hejarop till våra svenska fotbollshjältar. Härligt! Visst har det varit fantastiskt med fotbolls-VM, bad och sol, sol, sol. Men det har kostat också. Vi tänker inte minst på skogsbränder, grillförbud och våra bönder som har fått kämpa sig igenom den varmaste sommaren i mannaminne. Men det finns en sak till.  

Elmarknaden har reagerat med kraftigt stigande priser i takt med gassande sol och uteblivet regn. Nästan hälften av elproduktionen i Sverige kommer nämligen från vattenkraftverk i norr och cirka 10 % kommer från vindkraft. Inte många droppar regn föll under sommaren och vattenkraftmagasinen är oroväckande tomma inför hösten och vintern. I samband med kraftiga högtryck är ofta vindkraftproduktionen också lägre än normalt. När den svenska elproduktionen inte räcker till kan vi komma att behöva importera dyrare kraft från våra grannländer vilket resulterar i stigande elpriser.  

Prisläget inför vintern är känsligt. På grund av sommarvärmen dunstade stora vattenmängder bort och det resulterar i höjda elpriser i höst och vinter. Det är framförallt de rörliga priserna som påverkas. Konkret betyder det att ett villahushåll med rörligt elpris och en elförbrukning på 20000 kW, får en ökad årskostnad på 5000 kr. Kommer det däremot kraftiga höstregn under flera veckor kan priserna och oron för elförsörjningen dämpas. Men då måste det regna mycket mer än normalt.  

Vad bör man då göra? Det är svårt att ge en rekommendation på rätt eller fel. Har man behov av att alltid veta vad man betalar så är naturligtvis fast elpris att föredra. Historiskt har det dock oftast lönat sig med rörligt avtal. Priserna kan sticka under vissa tider men sitter man lugnt i båten upplever man också perioder med väsentligt lägre pris. Ett bra tips är vårt elavtal Förvaltad El där våra experter jobbar med att kapa pristopparna i de rörliga avtalen. Förvisso är bindningstiden längre men fördelen är alltså att experter förvaltar ditt avtal med uppdraget att kontinuerligt ge dig de bästa priserna i relation till marknaden. Förvaltad El passar dig som är beredd att binda ditt elavtal över en bestämd period för att i gengäld få ett riktigt bra elpris.

       Öresundskraft    

{{posts.CurrentItem.Author}}