09 april 2018

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Det behöver inte vara svårt och jobbigt att agera miljöklokt när det kommer till energiförbrukning i hemmet. Om du följer dessa enkla råd kommer du dra ner din energiförbrukning och minska dina elräkningar.

Inomhustemperatur och tätning

Stor del av din energiförbrukning går till uppvärmning. Om du sänker inomhustemperaturen från 21c till 20 kan du spara upp till 5% för det rummet du sänker temperaturen i. Har du rum som inte används så ofta är det smart att dra ner temperaturen och stänga dörren till dessa rum. Ytterligare tips är att dra ner värmen när du sover, är på jobbet eller om du är bortrest. Dock ska du inte sänka under 16c för då blir möbler och väggar kalla och uppvärmningen kräver mer energi och tid. Har du gamla fönster eller dålig tätning på fönster och dörrar kan det vara en värd investering att byta ut dessa eller förbättra tätningarna. Genom dessa förbättringar kan du täppa igen energislukande läckor. Genom att dra upp persienner och gardiner på dagtid kan du enkelt utnyttja värmen från solen. På kvällstid kan du göra tvärtom för att nyttja tjocka gardiner och persienner som isolering.  

Byt till LED-lampor

LED-lampor förbrukar 25% mindre ström än glödlampor och halogenlampor. Dessutom håller en LED-lampa 10 till 15 gånger längre. Här finns pengar och energi att spara. Släck alltid lampor i rum du inte befinner dig i. Har du lätt att glömma lamporna kan det vara en god idé att skaffa timers så de släcks automatiskt.  

Stäng av standby och dra ut laddare

Eldrivna apparater som du inte använder bör stängas av helt då standbyfunktioner drar onödig ström. Vanliga produkter med standbyfunktioner är spelkonsoller, stationära datorer, TV och radio. Laddare som sitter i vägguttag utan att vara inkopplade i mobilen eller datorn bör kopplas ur då de drar onödig ström och dessutom är en brandfara.  

5 grader i kylen och -18 grader i frysen

För varje temperatur du sänker i kylen stiger elförbrukningen med 5%. För varje grad du sänker under -18c i frysen stiger förbrukningen med ca 2-3%. Se till att temperaturen är inställt på 5c i kylen och -18c i frysen, då har du effektivast förbrukning och matvarorna håller bäst. Om du dessutom fyller upp frysen drar den mindre energi då tättpackade varor hjälper till att hålla kylan. Har du inte tillräckligt med mat i frysen kan du faktiskt fylla den med böcker för att nå samma resultat.  

Matlagning

Förutsatt att du inte bakar småkakor eller annat som kräver exakt temperatur från början kan du slopa att förvärma ugnen vid matlagning. Istället kan du börja nyttja eftervärmen och stänga av ugnen när du har 5-10 min kvar på tillagningen. Fler tips:  

  • Använd vattenkokare för att koka upp vatten. En vattenkokare drar ungefär en tredjedel energi jämfört med en spis och dessutom blir maten klar snabbare.
  • Tina maten i kylskåpet. Dels får du ”gratis” kyla till kylen och maten mår dessutom bättre av att tina långsamt.
  • Använd en lagom stor kastrull med en jämn botten. Har du en för stor kastrull krävs det mer energi, är den ojämn i botten drar det också onödig energi. Se till att använda lock för att effektivt använda energin vid matlagning.

Disk, tvätt och tork

Se till att diskmaskinen är helt uppfylld innan du startar den så du inte behöver köra flera maskiner än nödvändigt. Dessutom kan du spara mycket energi på att diska på lägre temperatur. Om du till exempel diskar på 50-55c istället för 65c kan du spara upp till 10-20% energi.  

Du kan också effektivisera dina tvättvanor genom att sänka tvättemperaturen. För kläder utan fläckar räcker det ofta att du kalltvättar på 20-30c. Undvik temperaturer högre än 40c om det inte är nödvändigt.  

Häng din tvätt istället för att använda torktumlaren. Är det fint väder går det ofta snabbt att torka tvätten utomhus. En familj använder i genomsnitt torktumlaren 100 gånger på ett år och det blir en ungefärlig förbrukning på 250kWh om året. Om du hänger tvätten istället för att använda torktumlaren en gång i veckan kan du spara 130kWh, det blir några slantar.  

Ska du köpa nya vitvaror välj då maskiner med minst energiklassning A+. Inköpspriset kan vara något högre men de kronorna sparar du snabbt ihop på den minskade energiförbrukningen.    

{{posts.CurrentItem.Author}}