25 februari 2025
De senaste årens svajiga elpriser och osäkra energiläge har fått många att fundera på hur de kan minska sina elkostnader. Flexibilitet, självförsörjning och smarta energitjänster är några av nycklarna i framtidens energimarknad. Vi reder ut begreppen och visar hur du kan använda dem till din fördel.
Flexibilitet är ett begrepp som blivit allt vanligare när det gäller energi. Men vad betyder det egentligen?
– Flexibilitet handlar om att kunna styra din elanvändning så att du använder el när den kostar mindre och undviker topparna när efterfrågan är som störst, säger Mats Lewan, framtidsexpert på Öresundskraft.
Det kan handla om att använda smarta energitjänster för att styra elbilsladdning eller uppvärmning, eller att lagra energi i ett hembatteri när elen är billig för att senare använda den när priserna är högre.
– Att kunna styra sin användning till de billigaste timmarna är avgörande för att hålla nere kostnaderna. Samtidigt hjälper flexibiliteten energisystemet och kan bidra till att stabilisera elpriserna, säger Mats.
För den som vill få kontroll vid svängande elpriser är solceller och batterier ett bra alternativ. Solceller gör det möjligt att producera egen el, och genom att komplettera med ett batteri kan du lagra överskottsenergi.
– Då kan du lagra solenergi under dagen, och använda den på kvällen när elen är dyr. Det ökar din kontroll och självständighet och ger lägre räkningar.
– Man brukar räkna med att en solcellsanläggning i Helsingborg ger runt 50% självförsörjning för ett hushåll, i snitt över årets alla månader. Beroende på husets förutsättningar får man såklart mer eller mindre egenanvändning, men med ett batteri och smart styring kan den siffran stiga till 60-80%. På så sätt kan man säga att en högre självförsörjningsgrad ger ett mer säkrat lågt elpris.
– Du får tillbaka mellan 13 000 och 17 000 kr per år för en sol- och batterianläggning som kostade 100 000 kr att installera*. Och då räknar vi inte med besparingar och intäkter från flexibilitetstjänster, säger Mats.
Tekniken har utvecklats snabbt och idag finns flera sätt att effektivisera hemmets energi. Smarta system som styr värmepumpar och elbilsladdning, samt ger dig en realtidsöversikt över elanvändningen, gör det möjligt att både minska på elen och anpassa sig efter de billigaste och mest tillgängliga timmarna.
Det blir också allt viktigare i och med införandet av så kallade effekttariffer. Tariffen gör att du får betala mer om du använder mycket el under de mest belastade tiderna på elnätet.
För att hålla nere kostnaderna gäller det att styra elanvändningen till tider då nätet är mindre pressat.
– Smarta tjänster eller ökad självförsörjning kan vara olika sätt att få bättre kontroll och minska elhandels- och elnätskostnaderna, säger Mats.
Många nätbolag har redan infört effekttariffer, men inte än så länge hos oss på Öresundskraft.
– Vi inväntar lagen som träder i kraft 2027. Men det skadar inte att redan nu göra sig förberedd och börja styra sin elanvändning för att hålla kostnaderna nere under peak-tider, avslutar Mats.
*Observera att detta är ett räkneexempel och att den faktiska besparingen kan variera beroende på flera faktorer, såsom husets storlek, solens tillgång och elpriser. Det är inte en garanti för framtida besparingar. För att få en mer exakt uppskattning baserat på dina specifika förutsättningar är du välkommen att konsultera våra installationsrådgivare.
{{posts.CurrentItem.Author}}
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Privat villa
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Elnät Gas Fiber Energideklaration För elinistallatörerFöretag
Elavtal Fjärrvärme Elbilsladdning Solceller Batteri Energitjänster Elnät Fjärrkyla Gas Fiber För elinistallatörerKontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00