19 juni 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Smarta hem innehåller uppkopplade produkter. Det kan röra sig om vitvaror, inredning, elektronik eller varför inte belysning. Men vad är egentligen ett smart hem och vad får man ut av att koppla upp sina prylar? Vad betyder det smarta hemmet för vårt samhälle och vårt sätt att leva?  

Först och främst - Vad är ett smart hem och hur funkar det?

Internet of things, eller IoT, är ett samlingsbegrepp för utvecklingen som innebär att maskiner, varor, hushållsapparater och kläder (till och med människor och djur) förses med sensorer och datorer som gör att de kan prata med internet.  IoT-prylar uppfattar och kan kommunicera med sin omvärld. Smarta högtalare som talar om hur vädret ska bli och hur du trotsar rusningstrafiken. Uppkopplad LED-belysning som släcks och tänds automatiskt beroende på om du är i rummet. "Släckte jag i köket!?" "Stängde jag av spisen?!" Inga problem längre. Du kan enkelt styra både belysning och vitvaror från mobilen. Med hjälp av smarta lås kan du öppna dörren för leveranser och hålla koll på om barnen är hemma fast du inte är där.  Det finns sängar som hjälper dig med sömnen och dessutom sätter på kaffebryggaren så att morgonkaffet är klart när du vaknar. Smarta prylar är utrustade med inbyggd elektronik samt IP-adress. Kortfattat är en IP-adress (eller IP-nummer) en unik adress som gör att kylen, sängen eller kaffebryggaren kan kommunicera med internet. Utan IP-adressen skulle informationen inte hitta rätt. Många apparater är dessutom kopplade till Internet via WiFi eller mobiltelefonnäten.

Vad är smart med detta då?

Smarta hem ska förenkla din vardag på olika sätt. Men det är egentligen först när tekniken skapar reellt värde och en nytta som det blir smart på riktigt. Det räcker inte med röststyrd belysning eller högtalare som läser upp väderprognosen. Ett smart hem, på riktigt smart, tillför mer än bekvämlighet och roliga finesser. Smart på riktigt är stereon som börjar spela om du inte är hemma och någon smyger omkring på tomten. Det kan vara automatiserad värme eller andra energisparande åtgärder som innebär att du aldrig spenderar mer pengar eller energi än du behöver.  

Varför är det viktigt med smart teknik?

Det finns många fördelar med IoT och den smarta utvecklingen. IoT och smart teknik handlar om att göra våra liv enklare, säkrare, miljöklokare och även generera ekonomiska fördelar. Använt rätt så har internet of things, smarta prylar och infrastruktur alla förutsättningar att hjälpa oss att bygga ett hållbarare samhälle. Exempel är hela fastigheter eller varför inte kvarter som energioptimerar genom att automatiskt anpassa belysning, värme och kyla efter behov. Smart teknik innebär både kostnadsbesparingar och mindre miljöpåverkan på privat, lokal, nationell och internationell nivå. Smartare hem innebär en smartare värld.    

{{posts.CurrentItem.Author}}