10 december 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Ta kontroll över huset eller lägenheten på distans. Smarta tjänster låter dig styra din energianvändning och energiförbrukning från telefonen eller läsplattan. Men fördelarna är mycket större än så.   

Smarta hem - mer än bara prylar

Smarta hem och prylar är verkligen i ropet just nu. Plötsligt ska allt från toasitsar till sängar och kyl och frys vara uppkopplade. Att kunna slå på kaffekokaren från sängen eller tända lampor med röstkommando är naturligtvis både finurligt och bekvämt. Fast är det smart på riktigt? Handlar smarta prylar främst om bekvämlighet och självgående dammsugare som ser till att du har det rent lagom tills du kommer hem? Det är en del av det smarta, absolut, men långt ifrån hela grejen.  Vad är då det verkligt smarta med uppkopplade prylar och teknik?  

Vad är smarta hem på riktigt?

Riktigt smart blir hemmet först när det skapar verklig nytta för dig och din omgivning. Ta till exempel möjligheten att kunna följa och mäta dina prylars energiförbrukning och dessutom styra värme, ventilation, ljud och ljus med en enkel knapptryckning i appen. Ett smart hus bidrar till lägre energiförbrukning eftersom du kan styra hur du använder elen för varje enskilt rum.  Möjligheterna att kunna optimera din energianvändning innebär att du sparar pengar och samtidigt förbättra för miljön. Smart teknik är något alla och hela samhället tjänar på, inte bara du.  

Hållbarhet på flera områden i samhället

Företag, villa- och fastighetsägare som tar ansvar för sin energiförbrukning via smarta lösningar innebär lägre klimatavtryck och mindre belastning för elnäten. Smarta bilar som kan slå över till automatiserad körning vid dåsighet,  känna av förarens välmående och anpassa doft, invändig belysning och luft baserat på trötthetsnivå kan minska antalet bilolyckor på vägarna. Kylar som meddelar telefonen när livsmedel närmar sig sitt bäst-före-datum kan minska matsvinnet i samhället. Framtidsprognoser pekar på att åldersgruppen 80+ kommer att öka med 50 % de kommande tio åren. Det ställer krav på en effektivare välfärd. Idag finns det en uppsjö av digitala assistenter, smarta sensorer och kameror för tillsyn som möjliggör för äldre att kunna bo kvar hemma längre om de skulle vilja. Effekten bli att äldre människor känner sig tryggare i det egna hemmet. Detta innebär både kostnadsbesparingar och effektiviseringar för vårdboende samtidigt som ökad självständighet hos äldre medför ökad livsglädje.  

För en smartare värld

Varför ska vi koppla upp våra prylar och lägga pengar på att göra våra hem, företag och industrier intelligenta? Det riktigt smarta är mervärdet som tekniken skapar för samhället i stort. Uppkopplade hus och hem, företag och produkter hjälper oss att leva hållbarare. Smarta prylar är bekvämt, javisst! Men det smarta är att vi kan anpassa oss efter människors behov och samtidigt vara resurseffektiva och hållbara i vår relation till planeten och miljön. Vi kopplar upp oss för framtiden helt enkelt.

           

{{posts.CurrentItem.Author}}