18 september 2019

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Många ser våren och sommaren som en chans att spara på energikonsumtionen och bygga upp plånboken lite. Men det finns ett par energispartips du kan göra på hösten också för att lätta upp ekonomin och spara pengar. 


1. Dra ned värmen i rum du inte använder

Pumpa inte på med värme i onödan i höst. Rekommenderad medeltemperatur inomhus i Sverige är 18 grader. Snittet i landet befinner sig dock på 22 grader. Det kan göra stor skillnad i plånboken att dra ned värmen i de rum du inte befinner dig i. Man brukar räkna med att 1 grad motsvarar ungefär 5% i uppvärmningskostnad. Det kan bli mycket klirr i kassan på ett år bara genom att du sänker värmen ett par grader i lägenheten eller huset. 

2. Inga möbler framför elementen 

Om du blockerar elementen sprider sig värmen naturligt sämre och det går åt mer energi för att värma upp rummet. Inget möblemang framför elementen alltså!

3. Täta dina fönster

Se till så att det sluter tätt mellan karm och fönsterbåge. Man kan spara en hel del energi på att se till så att fönsterna i huset/lägenheten har välfungerande tätningslister. Ett annat sätt att spara energi är att byta ut glasen mot energiglas som har bättre tätningsförmåga och även sänker U-värdet.  

4. Fyll frysen

En full frys drar mindre energi än en halvtom. Varför det kan man fråga sig? Jo för att de nedfrysta varorna hjälper till med att hålla kylan nere. Så ut och plocka bär och svamp innan vintern slår på! Ju mer desto bättre. Har du plats i frysen kan det också vara på sin plats att börja storhandla.  

5. Tänk igenom ditt elavtal

Vilket elavtal passar dig och din livsstil bäst? Vi på Öresundskraft har till exempel tre olika elhandelsalternativ baserat på olika behov och prismodeller. Rörligt elavtal innebär att elpriset följer marknadspriset och förändras baserat på olika faktorer, t ex: väder samt mängden tillgänglig el. Fast elavtal innebär att vi säkrar upp all din förbrukning på en och samma gång vilket betyder att du betalar samma pris under hela din bindningstid. Sist men inte minst finns FörvaltadEl. Tecknar du FörvaltadEl jobbar våra experter på elhandel aktivt med att köpa in el när priset är som bäst. Genom att ständigt bevaka elmarknaden kan vi göra inköp vid gynnsamma tillfällen.

    fast eller rörligt pris elavtal  

{{posts.CurrentItem.Author}}