29 juni 2021

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Vilka är hemmets värsta energitjuvar och hur kan du undvika dem på elräkningen? Vi har frågat Ida Ferm, som dagligen i sitt jobb berättar hur kunderna kan spara på el - och på samma gång bidra till en bättre miljö.

Ida Ferm, Öresundskraft

Energitjuvar i hemmet är ett alltid aktuellt ämne för Ida Ferm, kundspecialist på Öresundskraft. Ämnet kommer ofta upp när hon pratar med kunderna.

Därför svarar hon snabbt på frågan vad som är hemmets största energitjuv.

–Eluppvärmd golvvärme, den drar jättemycket el. Det gäller även handdukstorken om den är eluppvärmd. Infravärme på balkongen är en annan energibov, kort sagt kan man säga att allt som genererar värme också drar mycket ström och är dåligt för miljön.

Förr i tiden talades det ofta om tv:n som en storslukare av el. En gammal tjock-tv kan förstås fortfarande bli varm, förklarar Ida Ferm, men dagens platt-tv-apparater blir inte uppvärmda på samma vis och därför drar de heller inte lika mycket el.

Så kan du spara el i tvättstugan

Då bör man istället rikta blickarna mot tvättstugan och köket. Det är samma sak här, det är värmen som gör att elen drar iväg.

Men det finns tips och tricks vad gäller tvättmaskinen och torktumlaren. Den som väljer en lägre temperatur kan göra skillnad.

–En 40 graders-tvätt är billigare och bättre för klimatet än en 60 graders-tvätt, säger hon.

En som tänker på att tvätta och torka miljövänligt är Charlotta Eldh i Teckomatorp. Hon torkar tvätten ute från maj till oktober och äger inte ens en torktumlare.

Charlotta Eldh

–När jag bodde i norra Sverige brukade jag torka tvätten ute på vintern också, men jag tycker det är lite för fuktigt i Skåne under vintermånaderna.

Att ha naturens resurser i åtanke kommer naturligt, menar hon. Det genomsyrar allt hon gör. Extra mycket sedan hon och maken börjat renovera sin bostad byggd 1860. På innergården har hon fått upp en liten torkvinda, byggd av spillvirke.

–Det finns bara fördelar med att torka ute, tvätten luktar gott och du slipper stryka den, där sparar du ännu lite mer energi, säger Charlotta Eldh.

Välj energisnålt hellre än billigt

Men den som ändå behöver köpa ett strykjärn eller annan större hushållsmaskin, hur ska man tänka då?

Ida Ferm, vilka råd ger du till den som måste köpa en ny hushållsmaskin?

–De flesta tillverkare producerar maskiner numera så att de ska bli så energisnåla som möjligt. Om du står och väger mellan en något dyrare och energisnålare kyl och frys eller en billigare, med något sämre märkning, så skulle jag säga: Investera i den energisnåla. Du ska troligen ha kylen och frysen i minst tio år, säger Ida Ferm.

Ida Ferm förklarar att en ny kyl och frys drar cirka 80 procent mindre el än en som i dagsläget har femton år på nacken.

–Det kan innebära mellan 400-1000 kronor i skillnad på ett år, i elkostnad. Om du dessutom kan höja temperaturen med en grad i kylen och frysen så minskar energiförbrukningen med 10 procent på kylen och 7 procent på frysen. Det är både bra för din ekonomi samtidigt som du gör en insats för miljön.

Hur ofta frågar kunderna er hur de kan spara el?

–Om vi har 350 inkommande samtal per dag, så handlar 30-40 procent om detta. Särskilt på vintern när elpriserna är höga för då undrar många ”varför är min räkning så hög?” Då brukar vi börja med att fråga: ”Vad har du för teknikprylar? Har du en gammal kyl? Tvättar och torktumlar du ofta?” Och så kan vi komma fram till en lösning tillsammans.

Den som vill ha ännu bättre koll på elräkningen och klimatpåverkan kan koppla upp sig mot det smarta hemmet och installera ett Telldus kit med smarta pluggar. Då kan du ställa in exakt när och hur exempelvis elcykeln ska laddas för lägsta klimatavtryck och kostnad.

-Kombinerat med Öresundskrafts klimatsmarta app, där du kan se din elförbrukning, din månadskostnad och hur din elanvändning påverkar klimatet, får du en väldigt bra bild över hur du kan spara på både pengar och klimat, säger Ida Ferm.

Idas snabba spartips för att göra miljön och plånboken en tjänst

  • Bor du i lägenhet behöver du kanske inte ha lamporna tända om du inte är hemma.
  • Frosta av frysen då och då, isklumpar gör att aggregaten jobbar sämre och drar mer el.
  • Om du kokar upp vatten på spisen, se till att locket ligger på.
  • Duschar du fem minuter i stället för en kvart innebär det en årlig besparing på cirka 1000 kWh.
  • Fyll diskmaskinen innan du kör igång den.
  • Torka tvätten ute i vinden, den torkar snabbare och luktar fräschare.
  • Ladda ner Öresundskrafts klimatsmarta app, finns både i App Store och Google Play – för att bättre följa din elförbrukning.
 
 
 

{{posts.CurrentItem.Author}}