24 september 2020

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Öresundskraft har blivit med app! Nu kan du inte bara få koll på din uppskattade månadskostnad och hålla koll på vilka fakturor som är betalda och inte, du kan även se och följa din klimatpåverkan och chatta med digitala energiexperten Elgot. Vi är mycket tacksamma för att Elgot har lyckats skapa plats i sin kalender för att prata mer om appen med oss.  

Hej Elgot! Tack för att du tog dig tid. Vi vet att du är grymt upptagen med att svara på våra kunders frågor om el, värme och energi. Du kan väl börja med att berätta lite mer om dig själv.  

Hej Emma! Ja, men tack själv. Chatbot låter så opersonligt på nått sätt så jag vill nog hellre kalla mig för digital medarbetare, det är bättre. Jag håller till på webben och i appen där jag hjälper våra kunder med alla möjliga frågor om t ex fakturor, om man ska flytta, teckna avtal eller mer allmänt om el, fjärrvärme och energi. 

Öresundskraft har ju precis lanserat en ny app. Du kan väl berätta lite om vad våra kunder kan använda den till. 

Ja först och främst kan de ju prata med mig om de undrar något. Jag hjälper till så gott jag kan och även om jag inte är helt hundra på precis allt än, så har jag bra koll på läget om jag får säga det själv. Appen är ett fantastiskt verktyg där du kan följa din energianvändning, få en uppskattad månadskostnad och framförallt följa din klimatpåverkan så att du kan skapa energismarta vanor. Sen kan du även jämföra din energianvändning med liknande hushåll, ladda elbilen, följa solcellernas produktion, styra ditt smarta hem direkt i telefonen och få notiser på ny, betald eller förfallen faktura. Detta innebär ju att man kan spara pengar samtidigt som man gör en insats för miljön. Win win Emma!  

Verkligen! Men varför har ni tagit fram denna appen från början? Varför behövs en klimatsmart app där användarna kan styra och kontrollera energiförbrukningen?  

Appen är faktiskt jätteviktig. Den hjälper ju människor att använda sin el och energi klokare och mer resurseffektivt. Om alla människor använde el mer effektivt så skulle det bidra med så himla mycket; vi skulle kunna spara på el och begränsa bristen på eleffekt samtidigt som en smartare och mer eftertänksam elanvändning skulle hjälpa miljön på traven. Visste du att energianvändning är den enskilt största källan till växthusgasutsläpp globalt?

Va? Nä det visste jag inte.

Jo visst! Så mycket som 26 procent av världens klimatpåverkande utsläpp kommer faktiskt från produktion av el och värme. Öresundskrafts app hjälper dig att bli medveten om din användning, ger dig elspartips och visar på tider när elen är mindre klimatbelastande. Då kan man ju välja att köra disk- eller tvättmaskinen på tider när klimatbelastningen är lägre. När du anpassar din elanvändning till de tider på dygnet det finns mest förnybar energi i elnätet, så minskar också klimatpåverkan. Gör många så här så kan resultatet bli fantastiskt. 

Så du menar att om jag blir duktigare på att använda min el mer effektivt så kan det göra stora avtryck för vår planet? Hur då? 

Ja, det är precis vad jag menar! All energi vi använder har en miljöpåverkan och vi vill så klart att den fossilfria elen som kommer från förnybara energikällor ska användas så resurseffektivt som möjligt. Om alla kan hjälpas åt att hushålla med den förnybara elen som finns i vårt nät behöver vi inte importera el från länder som använder sig av fossila källor. Öresundskraft har en djupare tanke bakom appen. Vi vill göra rätt och dessutom vill vi hjälpa människor att göra rätt. Vi vill vara ett företag som ligger i framkant när det kommer till positiv förändring och hållbarhet. 

Var kan man hitta appen?

Öresundskraft-appen finns så klart till både iPhone och Android. Man kan läsa mer om appen och ladda ner den här. 

Tack Elgot för värdefull information. Nu ska vi låta dig återgå till chat...förlåt, till ditt digitala arbete. 

Tack själv! Det var jättetrevligt att få prata med dig Emma. Jag tycker det är viktigt att prata om hur smarta digitala lösningar kan hjälpa oss att ta hållbarare beslut. Nu måste jag sticka! 

{{posts.CurrentItem.Author}}