22 oktober 2020

{{posts.CurrentItem.Title}}

{{posts.CurrentItem.SubTitle}}

Mattias Koch installerade solceller på taket på villan i Laröd i augusti, och när han följer sin elproduktion i Öresundskrafts app ser han redan ett överskott i sin elproduktion. Målet är att bli självförsörjande, för miljöns skull.

Mattias Koch
 
Mattias Koch hade redan en elbil, och med villa och tre barn och ett barnbarn boende hemma tog han steget över till solceller för framtiden.
 
– Jag gjorde det för att kunna bli självförsörjande på el utifrån ett klimatperspektiv, inte utifrån ett kostnadsperspektiv. För mig är det viktigast att vara klimatpositiv, kostnaden har jag ju alltid haft. Det tar några år innan man når break-even för kostnaden för solcellerna, men det är underordnat för mig, säger han.
 
Systemet är beräknat att ge ett överskott på årsbasis. Mattias berättar att produktionen varit positiv hittills och att han faktiskt förväntar sig ännu bättre produktion framöver, då anläggningen har högre prestanda vid lite  kallare temperaturer. Produktionen följer han genom Öresundskrafts nya app, där solcellsanläggningen, huset och bilen är hopkopplade.
 
– Jag kan följa min produktion, och jag kan se när det ger minst klimatpåverkan att ladda elbilen.
 

Många fördelar med Öresundskrafts app

 
– Det här är en väldigt bra förstaversion, och den kommer att utvecklas ännu mer. Ju fler funktioner man kan bygga in desto bättre blir det, och det är ditåt man går. När du kan koppla in hela hushållets apparater tillsammans med notiser om när det är minst klimatpåverkan blir det ännu mer intressant. Att man kan fylla diskmaskinen, men den går inte igång förrän det finns mycket grön el i systemet.
 
Appen innehåller en funktion som gör att man kan jämföra sin egen förbrukning med andra liknande hushåll. Med tre tonåringar och en bebis i huset blir det många tvättar och duschar. Mattias Koch skrattar.
 
– Det är en stor cirkus att dra runt, den dagen de flyttar ut blir det nog rätt billigt här!
 
Mattias Koch ser också en utbildningsfunktion i möjligheten att digitalt kunna följa all information som gäller hemmets elförbrukning.
 

Appen hjälper dig jaga pengar

 
– Den är bra för att synliggöra. Om det bara är som ett stort svart hål och du inte vet vad du gör av med är det inte lätt att ta action på det. Men om du ser att du gör av med el på helt fel tidpunkter får du ett beslutsunderlag svart på vitt när du istället kan göra saker. Det finns väldigt mycket information där, och jag tror att appen är klockren även för dem som jagar kostnader, då man också kan styra efter när priset är bäst. Roligare saker kan man ju göra med sina pengar än att använda saker fel.
 
Mattias Koch jobbar själv med omställning i finansmarknaden vad gäller tjänstepensioner och tänker mycket på miljön.
 
– Det känns bra att vara med om omställningen, att göra det man kan. Det finns ju bara en väg att gå.

{{posts.CurrentItem.Author}}